Hiszpania - charakterystyka kraju winiarskiego

     Hiszpania to kraj winiarski tak samo różnorodny pod kątem wina, jak niejednolity etnicznie i politycznie. Znajdziemy tu wiele odmiennych siedlisk, od chłodnej, pozostającej pod wpływami atlantyckimi Galicji zaczynając, przez kontynentalną Rioję, aż po typowo śródziemnomorskie Murcię lub Katalonię. Kraj bardzo górzysty, pełen niedostępnych terenów, dolin i poprzecinany rzekami, spośród których najważniejsze dla winiarstwa są Duero, Ebro i Miño. Ze względu na zróżnicowane warunki, Hiszpania jest domem dla wielu lokalnych odmian, ale jest też otwarta na szczepy międzynarodowe. Najważniejszą hiszpańską winoroślą jest czerwone tempranillo, które grupę najpopularniejszych szczepów tworzy z garnachą, monastrell, bobalem i mencią wśród czerwonych i viurą, albariño, verdejo, xarel-lo czy airen z grupy szczepów białych. Tutaj też powstaje jedno z najlepszych win musujących - Cava, a centrum jej produkcji jest miasto Sant Sadurni w Katalonii. Hiszpania to też miejsce powstawania wyjątkowego wina wzmacnianego Sherry.