Następny przystanek to Portugalia! Razem z Ale Wino! zabierzemy was w podróż do 4 regionów. Zapraszamy do oglądania!
Zastanawiasz się co robią wina w strukturze blockchain? Specjalnie dla VINIFY Jakub Prange wyjaśnia czym są szczepy cyfrowe, czym jest #NFT w winie i czym są winiarskie platformy.
Zaczynamy współpracę z najlepszym kanałem na YouTube Ale Wino! W pierwszym odcinku Iza Kamińska i Tomek Czudowski będą degustować i opowiadać o winach, które wybrali z naszego portfolio na nadchodzącą majówkę
Połączenie potraw z jajek, które dla David jest oczywiste, budzi jednak wśród sommelierów kontrowersje. Uważa się bowiem, że płynne żółtko może zaburzyć na wielu poziomach naszą percepcję wina, zwłaszcza czerwonego, sprawić, że jego smak będzie metaliczny. Jajka na twardo z kolei miewają siarkową nutę, która również może sprawić, że wino będzie smakowało gorzej, że uwypuklą się jego wady. Z drugiej strony - czy szampan do śniadaniowych jajek na miękko, białe lekkie wino do frittaty albo riesling do Quiche Lorraine to nie świetne, nieodzowne, wręcz klasyczne połączenia?
Wielkanoc to święto wiosenne, zapewne więc na wielu stołach będą królować lekkie sezonowe potrawy na bazie nowalijek. Oczywiście w roli głównej wystąpią potrawy z jajek, którym będą towarzyszyć rozmaite przekąski. No i oczywiście bogate pieczyste!
Jak dobrać do tego wszystkiego zaledwie kilka odpowiednich win, nie mówiąc już o jednym, uniwersalnym? Proponując Wam wina na wielkanocny stół, obrałam klucz geograficzny, ale nie tylko. Nie zapomniałam też o wegetarianach i weganach.
Dużo dzieje się piwnicach polskich winiarzy zorientowanych na produkcję win musujących.
W chłodnym klimacie, gdzie kwasowość i lekki styl wina wpisane są w lokalny koloryt, buzują w butelkach nowe koncepcje. Ostatnie lata przyniosły widoczny progres w segmencie win musujących, a ich jakość oraz dostępność nieustannie rośnie. Krajowe i zagraniczne konkursy winiarskie tylko potwierdzają fakt, że być może jest to jedna z najbardziej perspektywicznych dróg do sukcesu i kierunek, w którym należy patrzeć.
W kolejnym odcinku KOBIECYM OKIEM gościmy dwie świetne sommelierki pracujące w najmodniejszych barach Krakowa i Warszawy. To Magda Szczęsny z krakowskiego Winebaru Dzikie Wino oraz Karolina Nowosadzka z warszawskiego Winebaru Grono, które potrafią się winem bawić, a jednocześnie pokazywać ich piękno i złożoność innym. Sprawdźcie ich propozycje.
W kolejnym odcinku naszego cyklu KOBIECYM OKIEM zapytaliśmy dwie top sommelierki, jakie butelki najchętniej otwierają. Natalia pracuje w warszawskiej Restauracji Nuta i na co dzień łączy wino z jedzeniem przygotowywanym przez Chefa Andrę Camastrę. Monika od wielu lat współpracuje z restauracjami w Warszawie i Krakowie, prowadzi działalność doradczą
W zeszłym tygodniu rozpoczęliśmy cykl "Kobiecym Okiem", w który zapytaliśmy Kamilę Dzierżawską i Olę Harabasz, czym najchętniej kręcą w kieliszku. Tym razem w nowym wpisie "Kobiecym Okiem" zapytaliśmy sommelierki z dwóch kultowych winebarów – Rausz i Chabry z poligonu – co je najbardziej inspiruje w kieliszku.
Zapytaliśmy polskie top sommelierki, czym najchętniej kręcą w kieliszku. W naszym nowym cyklu - "Kobiecym Okiem" świetne polskie sommelierki, pracujące na co dzień w najlepszych restauracjach i winebarach, piszą co piją, jakie wina lubią i dlaczego. Przez cały marzec będziemy zamieszczać kolejne wypowiedzi. Co tydzień nowy odcinek!
Zbliża się Dzień Kobiet, dlatego pewnie zastanawiacie się, jakie wino najlepiej sprawdzi się w roli prezentu zarówno dla najbliższej Wam kobiety, jak i dla tej, której nie znacie tak dobrze, ale chcielibyście sprawić jej przyjemność pysznym winem. Pozwólcie, że ułatwię Wam nieco ten niełatwy wybór.