Siła hasła: Bez hasła
PORÓWNANIE crystallum i gabrielskloof
Uprawy i winifikacja

Crystallum i Gabrielskloof - porównanie win

Sztos alert! Każde wino z RPA ma według nas potencjał na zostanie Waszą kolejną ulubioną butelką. Związek winorośli i lokalnego terroir to dla nas match made in heaven. Dlatego z przyjemnością poznajemy kolejne owoce tej relacji.

ikony wina vinify
Uprawy i winifikacja

Nasze ikony, czyli jak opisujemy wina?

Na VINIFY.PL Chcemy byście mieli komfort wyboru i świadomość tego, jakie wino kupujecie. Dlatego oprócz podstawowych informacji o winie rozszerzamy charakterystykę i nasze ikony - sprawdź co oznaczają.

wina naturalne skąd pochodzą
Uprawy i winifikacja

Z jakich upraw pochodzą dobre wina naturalne i jaka jest ich historia?

Wina naturalne to jeden z najgorętszych tematów ostatnich lat. Nie jest to nowa kategoria, wręcz przeciwnie, ale ostatnio urosła do rangi jednej z najważniejszych. Budzi wiele emocji sama w sobie, w dużym stopniu wpływa też na winiarstwo jako całość. Jest atrakcyjna dla wielu zaawansowanych miłośników

winifikacja retsiny
Uprawy i winifikacja

Czy lubicie retsinę?

Legenda głosi, że gliniane amfory w których było przechowywane wino były zamykane kamiennym głazem, co miało na celu wolniejsze utlenianie wina. Ten rodzaj zamknięcia dodatkowo był uszczelniany sosnową żywicą. Pewnego dnia podczas klejenia włazu, kilka kropel żywicy dostało się do wina i tak powstała

produkcja wina musującego
Uprawy i winifikacja

Prosecco - jak wybrać najlepsze?

Na pewno słyszeliście o metodzie Charmanta. Tak właśnie nazywa się proces, któremu prosecco zawdzięcza bąbelki. Pierwsze próby otrzymania wina musującego, mniej więcej około roku 1850 wykorzystywały wczesne projekty hermetycznych zbiorników zdolnych do wytrzymania dużego ciśnienia.

zbieranie endemicznych szczepów włoskich
Uprawy i winifikacja

Poznajcie endemiczne szczepy włoskie

Włochy to dom dla chyba największej na świecie ilości odmian winorośli. Wiele z nich znacie doskonale, bo albo osiągnęły międzynarodową sławę (jak sangiovese lub nebbiolo), lub są szczepami importowanymi z innych krajów, gdzie już wcześniej zdobyły uznanie (cabernet, merlot czy chardonnay). Dziś przyjrzymy

winogrona zebrane z winorośli primitivo
Uprawy i winifikacja

Alternatywy dla primitivo

Primitivo lubimy za intensywne aromaty przetworów z owoców i przypraw korzennych, miękkie taniny i delikatną pikanterię. A gdyby tak spróbować win o podobnym charakterze, ale z innych zakątków świata i odmian winorośli? Oto kilka wyśmienitych alternatyw dla popularnego primitivo, które pozwolą nieco poszerz

Wina musujące - metoda klasyczna
Uprawy i winifikacja

Szampany - kilka słów o metodzie tradycyjnej

“Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy” to słowa wypowiedziane przez mnicha Dom Perignon, gdy w jednym z próbowanych win doszło do drugiej fermentacji w butelce. Dzisiaj tak produkowane wino okre

alternatywy dla chardonnay na polu winnic
Uprawy i winifikacja

Alternatywy dla chardonnay cz. II

Tekst ten jest kontynuacją alternatyw dla chardonnay, a raczej samego stylu, z któregot ten szczep jest znany i który skradł najwięcej serc – beczkowany, po uprzedniej fermentacji malolaktycznej.

uprawy winnice
Uprawy i winifikacja

Czy szczep ma wpływ na styl wina?

Malbec i chenin blanc to przykłady szczepów, z których można otrzymać odmienne style win w zależności od miejsca pochodzenia winogrona, zastosowanych technik oraz wizji, pomysłu i talentu winiarza.

butelki pétillant-naturel
Uprawy i winifikacja

Za co lubimy pet-naty?

Formalnie rzecz biorąc pét-nat jest skrótem od francuskiego terminu pétillant-naturel, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza wino naturalnie musujące.

Posts loader