Sztos alert! Każde wino z RPA ma według nas potencjał na zostanie Waszą kolejną ulubioną butelką. Związek winorośli i lokalnego terroir to dla nas match made in heaven. Dlatego z przyjemnością poznajemy kolejne owoce tej relacji.
Na VINIFY.PL Chcemy byście mieli komfort wyboru i świadomość tego, jakie wino kupujecie. Dlatego oprócz podstawowych informacji o winie rozszerzamy charakterystykę i nasze ikony - sprawdź co oznaczają.
Wina naturalne to jeden z najgorętszych tematów ostatnich lat. Nie jest to nowa kategoria, wręcz przeciwnie, ale ostatnio urosła do rangi jednej z najważniejszych. Budzi wiele emocji sama w sobie, w dużym stopniu wpływa też na winiarstwo jako całość. Jest atrakcyjna dla wielu zaawansowanych miłośników
Legenda głosi, że gliniane amfory w których było przechowywane wino były zamykane kamiennym głazem, co miało na celu wolniejsze utlenianie wina. Ten rodzaj zamknięcia dodatkowo był uszczelniany sosnową żywicą. Pewnego dnia podczas klejenia włazu, kilka kropel żywicy dostało się do wina i tak powstała
Na pewno słyszeliście o metodzie Charmata. Tak właśnie nazywa się proces, któremu prosecco zawdzięcza bąbelki. Pierwsze próby otrzymania wina musującego, mniej więcej około roku 1850 wykorzystywały wczesne projekty hermetycznych zbiorników zdolnych do wytrzymania dużego ciśnienia.
Włochy to dom dla chyba największej na świecie ilości odmian winorośli. Wiele z nich znacie doskonale, bo albo osiągnęły międzynarodową sławę (jak sangiovese lub nebbiolo), lub są szczepami importowanymi z innych krajów, gdzie już wcześniej zdobyły uznanie (cabernet, merlot czy chardonnay). Dziś przyjrzymy
Primitivo lubimy za intensywne aromaty przetworów z owoców i przypraw korzennych, miękkie taniny i delikatną pikanterię. A gdyby tak spróbować win o podobnym charakterze, ale z innych zakątków świata i odmian winorośli? Oto kilka wyśmienitych alternatyw dla popularnego primitivo, które pozwolą nieco poszerz
“Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy” to słowa wypowiedziane przez mnicha Dom Perignon, gdy w jednym z próbowanych win doszło do drugiej fermentacji w butelce. Dzisiaj tak produkowane wino okre
Tekst ten jest kontynuacją alternatyw dla chardonnay, a raczej samego stylu, z któregot ten szczep jest znany i który skradł najwięcej serc – beczkowany, po uprzedniej fermentacji malolaktycznej.
Malbec i chenin blanc to przykłady szczepów, z których można otrzymać odmienne style win w zależności od miejsca pochodzenia winogrona, zastosowanych technik oraz wizji, pomysłu i talentu winiarza.
Formalnie rzecz biorąc pét-nat jest skrótem od francuskiego terminu pétillant-naturel, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza wino naturalnie musujące.