Siła hasła: Bez hasła
zbieranie endemicznych szczepów włoskich
Uprawy i winifikacja

Poznajcie endemiczne szczepy włoskie

Włochy to dom dla chyba największej na świecie ilości odmian winorośli. Wiele z nich znacie doskonale, bo albo osiągnęły międzynarodową sławę (jak sangiovese lub nebbiolo), lub są szczepami importowanymi z innych krajów, gdzie już wcześniej zdobyły uznanie (cabernet, merlot czy chardonnay). Dziś przyjrzymy się białym endemicznym odmianom winorośli, które występują we Włoszech.

winogrona zebrane z winorośli primitivo
Uprawy i winifikacja

Alternatywy dla primitivo

Primitivo lubimy za intensywne aromaty przetworów z owoców i przypraw korzennych, miękkie taniny i delikatną pikanterię. A gdyby tak spróbować win o podobnym charakterze, ale z innych zakątków świata i odmian winorośli? Oto kilka wyśmienitych alternatyw dla popularnego primitivo, które pozwolą nieco poszerzyć horyzonty.

Wina musujące- metoda klasyczna
Uprawy i winifikacja

Wina musujące - kilka słów o metodzie tradycyjnej

“Chodźcie prędko, ja piję gwiazdy” to słowa wypowiedziane przez mnicha Dom Perignon, gdy w jednym z próbowanych win doszło do drugiej fermentacji w butelce. Dzisiaj tak produkowane wino określa się, jako wyprodukowane metodą klasyczną, czy też szampańską.

alternatywy dla chardonnay na polu winnic
Uprawy i winifikacja

Alternatywy dla chardonnay cz. II

Tekst ten jest kontynuacją alternatyw dla chardonnay, a raczej samego stylu, z któregot ten szczep jest znany i który skradł najwięcej serc – beczkowany, po uprzedniej fermentacji malolaktycznej.

uprawy winnice
Uprawy i winifikacja

Czy szczep ma wpływ na styl wina?

Malbec i chenin blanc to przykłady szczepów, z których można otrzymać odmienne style win w zależności od miejsca pochodzenia winogrona, zastosowanych technik oraz wizji, pomysłu i talentu winiarza.

butelki pétillant-naturel
Uprawy i winifikacja

Za co lubimy pét-naty?

Formalnie rzecz biorąc pét-nat jest skrótem od francuskiego terminu pétillant-naturel, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza wino naturalnie musujące.

beczka wina podczas fermentacji
Uprawy i winifikacja

Czym jest fermentacja malolaktyczna?

Fermentacja malolaktyczna (jabłkowo-mlekowa) to w największym skrócie proces polegający na przemianie kwasu jabłkowego w kwas mlekowy.

winnica przed zbiorami w pełnym słońcu
Uprawy i winifikacja

Alternatywy dla sauvignon blanc cz. II

Spragnieni kolejnych alternatyw dla sauvignon blanc? A może po prostu wolicie wina ze Starego Świata?

maceracja, wytwarzanie wina
Uprawy i winifikacja

Przedłużona maceracja - czyli nie tyko o winach pomarańczowych

Maceracja to jeden z etapów procesu wytwarzania wina. Polega na przedostaniu się składników zawartych w skórkach, pestkach winogron i ewentualnie szypułkach do soku winogronowego lub wina.

Alternatywy dla sauvignon blanc
Uprawy i winifikacja

Alternatywy dla sauvignon blanc

Najpopularniejszy szczep ostatnich lat? Każdy z branży bez zastanowienia powie, że to sauvignon blanc. Najpopularniejsze egzemplarze pochodzą z Doliny Loary we Francji oraz z Marlborough w Nowej Zelandii, ale...

Amfory
Uprawy i winifikacja

Amfora, powrót (do) tradycji

W opinii wielu miłośników win tradycyjnym zbiornikiem do produkcji i przechowywania wina jest...

Posts loader