Siła hasła: Bez hasła

Kuchnia polska

Kuchnia polska i wino

Pięknym byłby moment, gdyby na naszych stołach do obiadu lub kolacji powszechnie zaczęło lać się wino. Chociaż czasem trudno sobie wyobrazić śledzia bez wódki, czy schabowego bez piwa, kuchnia polska kryje w sobie zdecydowanie większy potencjał, wystarczy ruszyć wyobraźnią. Oto zasady jak dobrać wino do polskich potraw.

Dania z kapustą, czyli wino do bigosu

Klasyką przypadku w tej kategorii jest po prostu bigos, zwykle wyraziście doprawio-ny. Starajmy się tutaj myśleć o dominującym smaku, czyli kwasowości. Jeśli jest ona wyczuwalna w daniu, poszukajmy jej również w winie. Aromatyczne dodatki spróbujmy zrównoważyć bogatym bukietem. Idealnym kompanem będzie tutaj alzacki riesling. Dowodem na trafność połączenia może być chociażby choucroute, lokalne danie, podobne do naszego bigosu. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje na miejscu z kieliszkiem wina, co śmiało można potraktować jako słuszną inspirację.

Wino do sznycli i kotletów

Na sznyclach najlepiej znają się austriacy, a w naszych kuchniach wiele jest podobieństw. Smażona wieprzowina, pikantna panierka i cytryna do okrasy doskonale smakuje z dobrze zbudowanym gruner veltliner. Kremowe, ziemniaczane puree, z lekko maślanym posmakiem lubi się z beczkowymi winami, szukajmy więc kategorii reserva.


Klasyczny mielony z buraczkami zachęca do sięgania po wina polskie, najlepiej półwytrawne czerwienie ze szczepów regent, rondo, czy cabernet cortis. Jeśli kusi nas międzynarodowy splendor, proponujemy lekkie włoskie primitivo lub prostą valpo-licellę.

Pierogi i spółka

Ile rodzajów pierogów, tyle pomysłów na wino. Świąteczne, z kapustą i grzybami przepijajmy niemieckim rieslingiem, pachnącym i z dobrą kwasowością, najlepiej na granicy wytrwaności (feinherb). Poradzi sobie również świeże pinot grigio, czy robione naturalnie sauvignon blanc, z lekką i przyjemną kiszonką w profilu aroma-tycznym.


Pierogi ruskie ciekawie wypadają z hiszpańską viurą, delikatnie beczkową i umiar-kowanie aromatyczną. Poradzi sobie też chardonnay lub alzackie pinot blanc.

Rolady i schaby

Dania mięsne, pieczone w piecu zdecydowanie nie są polskiej kuchni obce. Tradycyjny schab ze śliwką najlepiej wyserwować z włoskim primitivo lub jego odpo-wiednikiem zza oceanu - zinfandelem. Oba wina zaskoczą nas adekwatnym ciężarem i spójnym z daniem profilem aromatycznym. Mięsne rolady, często przyrządzane z grzybami lubią się z beczkowym cabernet franc, zdecydowaną kadarką, czy lekko tanicznym merlotem.

Zobacz jako Siatka Lista

wina 1-12 z 39

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący
Charme Tinto
Charme Tinto 2007 Niepoort
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Batuta Tinto
Batuta Tinto 2011 Niepoort
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Redoma Tinto
Redoma Tinto 2007 Niepoort
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Vinha Barrosa Tinto
Vinha Barrosa Tinto 2016 Luís Pato
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Vinhas Velhas Tinto
Vinhas Velhas Tinto 2000 Luís Pato
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Baga Natural Tinto
Baga Natural Tinto 2018 Luís Pato
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Mouchao Tinto
Mouchao Tinto 2014 Herdade do Mouchao
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Dom Rafael Tinto
Dom Rafael Tinto 2016 Herdade do Mouchao
mięsa
kuchnia polska
sery
Czytaj więcej
Silenus Tinto
Silenus Tinto 2015 Aphros-Wine
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Vinhão Tinto
Vinhão Tinto 2018 Aphros-Wine
drób
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Single Ferment Cinsault
Single Ferment Cinsault 2019 Garage Wine Company
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
The Black Craft Shiraz
The Black Craft Shiraz 2019 Smalltown Vineyard
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

wina 1-12 z 39

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący