Siła hasła: Bez hasła

Kuchnia polska

Kuchnia polska z winem

Pięknym byłby moment, gdyby na naszych stołach do obiadu lub kolacji powszechnie zaczęło lać się wino. Chociaż czasem trudno sobie wyobrazić śledzia bez wódki, czy schabowego bez piwa, kuchnia polska kryje w sobie zdecydowanie większy potencjał, wystarczy ruszyć wyobraźnią. Oto zasady jak dobrać wino do polskich potraw.

Dania z kapustą, czyli wino do bigosu

Klasyką przypadku w tej kategorii jest po prostu bigos, zwykle wyraziście doprawio-ny. Starajmy się tutaj myśleć o dominującym smaku, czyli kwasowości. Jeśli jest ona wyczuwalna w daniu, poszukajmy jej również w winie. Aromatyczne dodatki spróbujmy zrównoważyć bogatym bukietem. Idealnym kompanem będzie tutaj alzacki riesling. Dowodem na trafność połączenia może być chociażby choucroute, lokalne danie, podobne do naszego bigosu. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje na miejscu z kieliszkiem wina, co śmiało można potraktować jako słuszną inspirację.

Sprawdź wszystkie polskie wina, które warto spróbować.

Wino do sznycli i kotletów

Na sznyclach najlepiej znają się austriacy, a w naszych kuchniach wiele jest podobieństw. Smażona wieprzowina, pikantna panierka i cytryna do okrasy doskonale smakuje z dobrze zbudowanym gruner veltliner. Kremowe, ziemniaczane puree, z lekko maślanym posmakiem lubi się z beczkowymi winami, szukajmy więc kategorii reserva.

Klasyczny mielony z buraczkami zachęca do sięgania po wina, najlepiej półwytrawne czerwienie ze szczepów regent, rondo, czy cabernet cortis. Jeśli kusi nas międzynarodowy splendor, proponujemy lekkie włoskie primitivo lub prostą valpo-licellę.

Pierogi i spółka

Ile rodzajów pierogów, tyle pomysłów na wino. Świąteczne, z kapustą i grzybami przepijajmy niemieckim rieslingiem, pachnącym i z dobrą kwasowością, najlepiej na granicy wytrwaności (feinherb). Poradzi sobie również świeże pinot grigio, czy robione naturalnie sauvignon blanc, z lekką i przyjemną kiszonką w profilu aroma-tycznym.

Pierogi ruskie ciekawie wypadają z hiszpańską viurą, delikatnie beczkową i umiar-kowanie aromatyczną. Poradzi sobie też chardonnay lub alzackie pinot blanc.

Rolady i schaby

Dania mięsne, pieczone w piecu zdecydowanie nie są polskiej kuchni obce. Tradycyjny schab ze śliwką najlepiej wyserwować z włoskim primitivo lub jego odpo-wiednikiem zza oceanu - zinfandelem. Oba wina zaskoczą nas adekwatnym ciężarem i spójnym z daniem profilem aromatycznym. Mięsne rolady, często przyrządzane z grzybami lubią się z beczkowym cabernet franc, zdecydowaną kadarką, czy lekko tanicznym merlotem.

 

Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 98

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Chwilowo niedostępne
Tribuna
Tribuna 2021 Bodegas el Angosto
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
DIVAI Selection Red
DIVAI Selection Red 2020 DIVAI
drób
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Birds of Paradise Reserva Cabernet Sauvignon
Birds of Paradise Reserva Cabernet Sauvignon 2022 Vinedos Emiliana
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Tempranillo De Laderas
Tempranillo De Laderas 2020 Bideona
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Les Alcusses
Les Alcusses 2018 Celler del Roure
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Rondo
Rondo 2017 Winnica Jadwiga
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Mestizaje Tinto
Mestizaje Tinto 2017 Bodegas Mustiguillo
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Cabernet Cortis
Cabernet Cortis 2017 Winnica Jadwiga
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
St Pierre Cotes du Rhone
St Pierre Cotes du Rhone 2021 Domaine Saint-Pierre
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
DIVAI Alicante Bouschet
DIVAI Alicante Bouschet 2020 DIVAI
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
DIVAI Touriga Nacional
DIVAI Touriga Nacional 2020 DIVAI
drób
kuchnia polska
sery
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
Refosco dal Peduncolo Rosso
Refosco dal Peduncolo Rosso 2020 Antonutti Vini
drób
kuchnia polska
sery
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 98

na stronę
Ustaw kierunek malejący