Siła hasła: Bez hasła

Kuchnia polska

Kuchnia polska i wino

Pięknym byłby moment, gdyby na naszych stołach do obiadu lub kolacji powszechnie zaczęło lać się wino. Chociaż czasem trudno sobie wyobrazić śledzia bez wódki, czy schabowego bez piwa, kuchnia polska kryje w sobie zdecydowanie większy potencjał, wystarczy ruszyć wyobraźnią. Oto zasady jak dobrać wino do polskich potraw.

Dania z kapustą, czyli wino do bigosu

Klasyką przypadku w tej kategorii jest po prostu bigos, zwykle wyraziście doprawio-ny. Starajmy się tutaj myśleć o dominującym smaku, czyli kwasowości. Jeśli jest ona wyczuwalna w daniu, poszukajmy jej również w winie. Aromatyczne dodatki spróbujmy zrównoważyć bogatym bukietem. Idealnym kompanem będzie tutaj alzacki riesling. Dowodem na trafność połączenia może być chociażby choucroute, lokalne danie, podobne do naszego bigosu. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje na miejscu z kieliszkiem wina, co śmiało można potraktować jako słuszną inspirację.

Sprawdź wszystkie polskie wina, które warto spróbować.

Wino do sznycli i kotletów

Na sznyclach najlepiej znają się austriacy, a w naszych kuchniach wiele jest podobieństw. Smażona wieprzowina, pikantna panierka i cytryna do okrasy doskonale smakuje z dobrze zbudowanym gruner veltliner. Kremowe, ziemniaczane puree, z lekko maślanym posmakiem lubi się z beczkowymi winami, szukajmy więc kategorii reserva.


Klasyczny mielony z buraczkami zachęca do sięgania po wina polskie, najlepiej półwytrawne czerwienie ze szczepów regent, rondo, czy cabernet cortis. Jeśli kusi nas międzynarodowy splendor, proponujemy lekkie włoskie primitivo lub prostą valpo-licellę.

Pierogi i spółka

Ile rodzajów pierogów, tyle pomysłów na wino. Świąteczne, z kapustą i grzybami przepijajmy niemieckim rieslingiem, pachnącym i z dobrą kwasowością, najlepiej na granicy wytrwaności (feinherb). Poradzi sobie również świeże pinot grigio, czy robione naturalnie sauvignon blanc, z lekką i przyjemną kiszonką w profilu aroma-tycznym.


Pierogi ruskie ciekawie wypadają z hiszpańską viurą, delikatnie beczkową i umiar-kowanie aromatyczną. Poradzi sobie też chardonnay lub alzackie pinot blanc.

Rolady i schaby

Dania mięsne, pieczone w piecu zdecydowanie nie są polskiej kuchni obce. Tradycyjny schab ze śliwką najlepiej wyserwować z włoskim primitivo lub jego odpo-wiednikiem zza oceanu - zinfandelem. Oba wina zaskoczą nas adekwatnym ciężarem i spójnym z daniem profilem aromatycznym. Mięsne rolady, często przyrządzane z grzybami lubią się z beczkowym cabernet franc, zdecydowaną kadarką, czy lekko tanicznym merlotem.

Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 46

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący
Ekspres
The Agnes Chardonnay
The Agnes Chardonnay 2020 Crystallum
owoce morza
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Peter Max Pinot Noir
Peter Max Pinot Noir 2020 Crystallum
ryby
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Le Richesse
Le Richesse 2017 Le Riche
mięsa
comfort food
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Reserve Cabernet Sauvignon
Reserve Cabernet Sauvignon 2016 Le Riche
mięsa
kuchnia polska
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Granite Syrah
Granite Syrah 2017 Mullineux & Leeu
mięsa
kuchnia polska
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Vino Atlántico Txakoli
Vino Atlántico Txakoli 2021 Peninsula
owoce morza
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Phaunus Palhete Amfora
Phaunus Palhete Amfora 2020 Aphros Wine
owoce morza
comfort food
wege
Czytaj więcej
Rioja Reserva
Rioja Reserva 2014 Valenciso
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Tribuna
Tribuna 2020 Bodegas el Angosto
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Adobe Reserva Cabernet Sauvignon
Adobe Reserva Cabernet Sauvignon 2020 Vinedos Emiliana
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Malbec
Malbec 2021 Alma Andina
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Charme Tinto
Charme Tinto 2007 Niepoort
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 46

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący