Włochy - charakterystyka kraju winiarskiego

     Włochy to jeden z trzech krajów z największą produkcją wina na świecie. W zależności od zestawienia, wymienia się na pierwszych trzech miejscach z Francją i Hiszpanią. Kraj ten, z północy na południe, liczy ponad 1000 kilometrów, co tworzy niesamowitą ilość różnych warunków do uprawy winorośli. Regionów i apelacji winiarskich jest tu ponad 500, zaczynając od tak ogólnych jak Puglia, a kończąc na ściśle określonym Barolo w Piemoncie. Ten drugi, obok Brunello di Montalcino z Toskanii i Amarone della Valpolicella z Veneto tworzy trójkę najsłynniejszych czerwonych win włoskich. Obok tych pełnych i dobrze zbudowanych win, powstają lekkie białe soki w stylu pinot grigo, Soave lub Gavi. Wszystkie te wina powstają z włoskich odmian winorośli, których jest niezliczona ilość - mówi się o ponad dwóch tysiącach. A jednak, to z międzynarodowych odmian powstają tak zwane Supertoskany - oparte na blendzie bordoskim niezwykle drogie i pożądane wina powstające w toskańskim regionie Bolgheri. Włochy to kraj renomowanych producentów i znanych nazwisk, wśród których jednak znajdziemy wielu małych rzemieślników tworzących absolutnie niezwykłe wina.

Sprawdź wszystkie dobre wina włoskie.