Pinot gris - charakterystyka szczepu winorośli

Pinot gris to szczep winogron bardzo popularny wśród miłośników wina. To odmiana niezwykle uniwersalna - powstają z niej zarówno wina treściwe i wyraziste oraz lekkie i zwiewne. W dodatku wina pomarańczowe bardzo często opierane są na tym szczepie. W zależności od metody upraw i winifikacji styl wina pinot gris się zmienia, dlatego emocjom nie ma końca. 

Wyrazisty bukiet i treściwy smak

Pinot Gris to szczep winogron, z którego powstają również niezwykle smaczne wina pomarańczowe! Wina z tego szczepu są wyraziste i treściwe.

Wina pinot gris dają niesamowite pole do uzyskania różnorodnych smaków i aromatów. W połączeniu z szpinakowym sosem czy jako dodatek do owoców morza, pinot gris zachwyca wyraźną kwasowością, a wręcz są to wina o ponadprzeciętnej kwasowości z wyróżniające się dzięki akcentom owocowym.

Pinot grigio

We Włoszech produkuje się neutralne wina pinot grigio. We Friuli powstają jednak poważne, tradycyjne wina fermentowane na skórkach, m.in. ramato (wł. „miedziane”). Warte uwagi pinot grigio znajdziecie jako składnik w winach z regionu Veneto i w Alto Adige. Włoskie wydanie pinot gris jest świetne do delikatnych potraw, a interpretacje o nieco wyższej kwasowości możecie podać do makaronów lub sałatek z owocami morza.

W Słowenii pinot gris (zwany sivim pinotem) daje niezwykle ciekawe i charakterne wina, zwłaszcza w Goriškiej Brdzie, Štajerskiej Sloveniji czy Primorskiej możemy uzyskać różnorodne wina. Wina pinot gris pasują wybornie do owoców morza.

Wyraziste pinot gris

Bogate pinot gris z francuskiej Alzacji charakteryzują się aromatami dojrzałych brzoskwiń i moreli z akcentami dymnymi, z czasem ewoluującymi w aromaty maślanych herbatników. 

Pinot gris w Niemczech daje treściwe wina. Zwie się tam grauburgunder i pokazuje swoje pełniejsze, nocne oblicze z wyraźnymi nutami wanilii i białego pieprzu. Najbardziej udane, pikantne i korpulentne wina powstają w Baden, Rheinhessen i Pfalz. 

Na Węgrzech najciekawsze pinot gris (zwane szürkebarát) pochodzą z gór Mátra i z regionu Badacsony na północy jeziora Balaton. Wina są bogate, oleiste, aromatyczne i dość alkoholowe. Często dojrzewają w dużych dębowych beczkach. 

Pełne i intensywne interpretacje pinot gris łączcie śmiało z bogatą kuchnią azjatycką, uważając tylko, by nie zestawić wina o wysokim alkoholu z pikantną poprawą.

Produkcja pinot gris i pinot grigio na świecie

Szukając dobrych pinot gris w Nowym Świecie, sięgnijcie po te z Nowej Zelandii – z regionów Marlborough, Martinborough, Central Otago i Nelson. Coraz ważniejszym krajem dla tej odmiany staje się też USA. Francuska lub włoska nazwa szczepu stanowi wyraźną wskazówkę mówiącą o stylu wina. Pinot gris będą bogatsze i cięższe, zaś pinot grigio – świeższe i lżejsze.