Pinot gris - charakterystyka szczepu winorośli

Pinot gris to popularna i bardzo lubiana przez miłośników wina odmiana winorośli o owocach posiadających różowawą skórę. 

Dobre pinot gris charakteryzuje się: 

  • subtelnymi, eleganckimi aromatami,
  • pełnym ciałem,
  • niezbyt wysoką, ale dobrze zbalansowaną kwasowością. 

Szczep wina pinot gris na świecie:

We Włoszech produkuje się ocean neutralnego, nieciekawego pinot grigio. We Friuli powstają jednak poważne, tradycyjne wina fermentowane na skórkach, m.in. ramato (wł. „miedziane”). Warte uwagi pinot grigio znajdziecie też w Veneto i w Alto Adige. 

W Słowenii pinot gris (zwany sivim pinotem) daje niezwykle ciekawe i charakterne wina, zwłaszcza w Goriškiej Brdzie, Štajerskiej Sloveniji czy Primorskiej. 

Bogate pinot gris z francuskiej Alzacji charakteryzują się aromatami dojrzałych brzoskwiń i moreli z akcentami dymnymi, z czasem ewoluującymi w aromaty maślanych herbatników. 

W Niemczech pinot gris zwie się grauburgunderem. Najbardziej udane, pikantne i korpulentne wina powstają w Baden, Rheinhessen i Pfalz. 

Na Węgrzech najciekawsze pinot gris (zwane szürkebarát) pochodzą z gór Mátra i z regionu Badacsony na północy jeziora Balaton. Wina są bogate, oleiste, aromatyczne i dość alkoholowe. Często dojrzewają w dużych dębowych beczkach. 

Szukając dobrych pinot gris w Nowym Świecie, sięgnijcie po te z Nowej Zelandiiz regionów Marlborough, Martinborough, Central Otago i Nelson. Francuska lub włoska nazwa szczepu stanowi wyraźną wskazówkę mówiącą o stylu wina. Pinot gris będą bogatsze i cięższe, zaś pinot grigioświeższe i lżejsze.