Siła hasła: Bez hasła

Wino musujące

Wina musujące: wszystko, co trzeba wiedzieć

Wina musujące kojarzą się głównie z celebracją ważnych uroczystości. Ich świat jest jednak tak bogaty, że z łatwością znajdziemy butelki na sylwestra i inne wyjątkowe imprezy, ale również takie, które z powodzeniem można otworzyć zupełnie bez okazji.

Jak powstaje wino musujące?

Istnieje kilka metod produkcji win musujących. Najszlachetniejszą z nich jest metoda tradycyjna, zwana niegdyś szampańską. W taki właśnie sposób powstają szampany, a także crémanty, hiszpańska cava i włoska franciacorta.

Wszystko zaczyna się od spokojnego wino bazowego, które trafia do butelki wraz z dodatkiem liqueur de tirage, czyli mieszanki drożdży, wina i cukru. Następuje wówczas powtórna fermentacja w butelce, podczas której powstaje dwutlenek węgla i wino staje się musujące.

Później wino spędza pewien czas z osadem z drożdży, jaki pozostał po fermentacji, po czym następuje dégorgement. Polega na sprawnym usunięciu zebranego w szyjce butelki osadu. W zależności od tego, jaki poziom wytrawności (lub słodyczy) winiarz chce uzyskać, może dodać do wina liqueur d’expedition, czyli mieszankę wina i cukru.

Ile powinno trwać dojrzewanie wina musującego?

Ma ono sens głównie w przypadku metody tradycyjnej. Zanim wino trafi do sprzedaży, może dojrzewać kilka, a nawet kilkanaście lat.

Istnieje też metoda zwana pradawną. W jej przypadku po drugiej fermentacji nie usuwa się z butelki osadu z drożdży. W takiej postaci wino trafia na sklepowe półki. Tak powstają na przykład wina col fondo w Prosecco.

Klasyczne prosecco i sekty produkuje się z kolei metodą Charmata-Martinottiego. Tu druga fermentacja zachodzi w szczelnych stalowych kadziach, a nie w butelce. Musujące wino tłoczy się do butelek i tak jest już gotowe do spożycia.

Pewną ciekawostką jest lambrusco. Te czerwone wina musujące z Emilii-Romanii mogą powstawać metodą tradycyjną, Charmata-Martinottiego lub pradawną.

Z kolei metoda wytwarzania pét-natów (od fr. pétillant naturel) jest jeszcze prostsza. Wino butelkuje się jeszcze przed zakończeniem pierwszej fermentacji i pije się w ciągu roku-dwóch od daty produkcji.

Najważniejsze odmiany winorośli

W Szampanii prym wiodą trzy szczepy: chardonnay, pinot noir i meunier. Z kolei w hiszpańskiej Cavie – xarel·lo, parellada i macabeo. Sekty powstają najczęściej z pinot noir, pinot gris, pinot blanc i riesling. Do produkcji franciacorty używa się natomiast chardonnay, pinot ner i pinot bianco.

W prosecco dominuje glera. Z kolei lambrusco powstaje na bazie szczepów o tejże nazwie, a ma jakiś przyrostek: di sorbara, maestri, grasparossa i salamino.

Jeżeli chodzi o pét-naty, nie ma żadnych wymogów co do szczepów, wykorzystywanych do ich produkcji.

Jakie cechy ma wino musujące?

W zależności od metody produkcji wino musujące jest mniej lub bardziej nasycone dwutlenkiem węgla. Ciśnienie w butelkach win produkowanych metodą szampańską wynosi około 5-6 atmosfer.

Wina musujące z Szampanii, Lombardii czy crémanty charakteryzują się aromatami owoców rosnących w chłodniejszych klimatach, na przykład jabłkami, gruszkami czy morelami. Z kolei w cavie czy franciacorcie częściej znajdziemy aromaty spod znaku cytrusów i owoców egzotycznych.

Wina wytwarzane metodą Charmata-Martinottiego są nieco delikatniej musujące. Ciśnienie w butelce wynosi około 3-4 atmosfery. Podobnie jak w przypadku szampanów, o smakach i aromatach danego wina decydują użyte szczepy, ale przede wszystkim region produkcji.

Charakterystycznymi cechami prosecco col fondo, a także innych win, produkowanych metodą pradawną, jest ich mętność i rześki charakter, któremu towarzyszą delikatne bąbelki.

Lambrusco łączy w sobie cechy lekkiego wina czerwonego i musującego. Najlepsze przykłady mają subtelne taniny, orzeźwiającą kwasowość i mocno owocowy charakter.

Jeżeli natomiast chodzi o pét-naty – ich stylów jest bardzo wiele. Z duża dozą pewności można jednak powiedzieć, że zazwyczaj są one pełne owocowej energii, mętne i stosunkowo lekkie.

Wino musujące: degustacja i łączenie z jedzeniem

Degustując wino musujące, postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku każdego innego rodzaju wina: oceniamy kolor, zapach, smak i długość finiszu. Dodatkowo warto przyjrzeć się, jak układają się bąbelki. To ważne zwłaszcza w przypadku win produkowanych metodą tradycyjna. Im bardziej równiejsze tworzą sznury, tym solidniej jest zrobione wino.

W jakiej temperaturze podawać wino musujące?

Wytrawne i owocowe dobrze jest mocno schłodzić, do temperatury 4-6 stopni Celsjusza. Nieco cieplejsze (6-9 stopni Celsjusza) powinny być nierocznikowe szampany, natomiast te rocznikowe warto podawać w temperaturze 12-14 stopni Celsjusza.

Do jakich dań podawać wino musujące?

Dzięki swojej elastyczności „bąbelki” mogą nam towarzyszyć praktycznie przez całą ucztę, od początku do końca. Najlżejszymi i najbardziej wytrawnymi białymi i różowymi winami warto popijać lekkie przekąski i sałatki.

Pełniejsze „musiaki” sprawdzą się z risotto lub makaronem z grzybami, ze smażonymi i grillowanymi warzywami oraz rybami. Te bardziej wyraziste dobrze jest połączyć z łagodniejszymi potrawami jak sashimi, smażone przegrzebki czy kurczak w kremowym sosie.

Wina półwytrawne znakomicie zgrają się z rozmaitymi słodko-słonymi lub słodko-pikantnymi potrawami. Najsłodsze „musiaki” świetnie zgrają się z deserami ze słonym karmelem lub serami z przerostem niebieskiej pleśni.

A ile kalorii ma wino musujące? To zależy od stopnia jego wytrawności (lub słodyczy). Liczba kalorii w 150 mililitrach szampana waha się od około 90 do 120 kalorii. W przypadku prosecco ta rozpiętość jest większa i wynosi od 60 do ponad 120 kalorii.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wina musującego?

Wybierając odpowiednią butelkę szampana, warto sprawdzić czas dojrzewania wina na osadzie i datę dégorgement. Zazwyczaj im dłuższy jest czas dojrzewania, tym wyższa jest cena wina.

Oczywiście znaczenie ma też prestiż danego regionu czy producenta. Istotny jest też region produkcji danego wina, a także indywidualny styl o producenta. Wszystkich tych informacji powinniśmy dowiedzieć się od sprzedawcy.

Zobacz jako Siatka Lista

wina 1-12 z 53

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Ekspres
Rosat Brut
Rosat Brut NV Familia Oliveda
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Extra-Sec
Extra-Sec NV Familia Oliveda
owoce morza
słodycze
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Brut Jove
Brut Jove NV Familia Oliveda
ryby
drób
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Brut Nature Reserva
Brut Nature Reserva NV Familia Oliveda
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Balbinoto Brut Millesimato DOC
Prosecco Balbinoto Brut Millesimato DOC 2019 Le Manzane
owoce morza
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG NV Masottina
ryby
comfort food
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Rose Brut Millesimato DOC
Prosecco Rose Brut Millesimato DOC 2020 Le Manzane
ryby
słodycze
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Reserva Brut 1955
Reserva Brut 1955 NV Blancher
owoce morza
drób
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG NV Masottina
owoce morza
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG NV Le Manzane
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG NV Le Manzane
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Anabla Frizzante
Anabla Frizzante 2020 Tre Monti
mięsa
drób
sery
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

wina 1-12 z 53

na stronę
Ustaw kierunek malejący