Siła hasła: Bez hasła

Wino musujące

Wszystko o winach musujących co warto wiedzieć

Wina musujące kojarzą się głównie z celebracją ważnych uroczystości. Ich świat jest jednak tak bogaty, że z łatwością znajdziemy butelki na sylwestra i inne wyjątkowe imprezy, ale również takie, które z powodzeniem można otworzyć zupełnie bez okazji.

Jak powstaje wino musujące?

Istnieje kilka metod produkcji win musujących. Najszlachetniejszą z nich jest metoda tradycyjna, zwana niegdyś szampańską. W taki właśnie sposób powstają szampany, a także crémanty, hiszpańska cava i włoska franciacorta.

Szampany

Czym są szampany i jak powstają?

Wszystko zaczyna się od spokojnego wino bazowego, które trafia do butelki wraz z dodatkiem liqueur de tirage, czyli mieszanki drożdży, wina i cukru. Następuje wówczas powtórna fermentacja w butelce, podczas której powstaje dwutlenek węgla i wino staje się musujące.

Później wino spędza pewien czas z osadem z drożdży, jaki pozostał po fermentacji, po czym następuje dégorgement. Polega na sprawnym usunięciu zebranego w szyjce butelki osadu. W zależności od tego, jaki poziom wytrawności (lub słodyczy) winiarz chce uzyskać, może dodać do wina liqueur d’expedition, czyli mieszankę wina i cukru.

Ile powinno trwać dojrzewanie wina musującego?

Ma ono sens głównie w przypadku metody tradycyjnej. Zanim wino trafi do sprzedaży, może dojrzewać kilka, a nawet kilkanaście lat.

Wino prosseco

Istnieje też metoda zwana pradawną. W jej przypadku po drugiej fermentacji nie usuwa się z butelki osadu z drożdży. Sklep z winem oferuje trunek w takiej postaci. Tak powstają na przykład wina col fondo w Prosecco.

Jak wybrać najlepsze prosecco? Jak powstaje prosecco?

Klasyczne prosecco i sekty produkuje się z kolei metodą Charmata-Martinottiego. Tu druga fermentacja zachodzi w szczelnych stalowych kadziach, a nie w butelce. Musujące wino tłoczy się do butelek i tak jest już gotowe do spożycia.

Wino lambrusco

Pewną ciekawostką jest lambrusco. Te czerwone wina musujące z Emilii-Romanii mogą powstawać metodą tradycyjną, Charmata-Martinottiego lub pradawną.

Pet naty

Z kolei metoda wytwarzania pet-natów (od fr. pétillant naturel) jest jeszcze prostsza. Wino butelkuje się jeszcze przed zakończeniem pierwszej fermentacji i pije się w ciągu roku-dwóch od daty produkcji. Przeczytaj więcej czym są pet-naty.

Wina musujące rodzaje - najważniejsze odmiany winorośli wina musującego

Szampanii prym wiodą trzy szczepy: chardonnaypinot noir i meunier. Z kolei w hiszpańskiej Cavie – xarel·lo, parellada i macabeo. Sekty powstają najczęściej z pinot noir, pinot gris, pinot blanc i riesling. Do produkcji franciacorty używa się natomiast chardonnay, pinot ner i pinot bianco.

W prosecco dominuje glera. Z kolei lambrusco powstaje na bazie szczepów o tejże nazwie, a ma jakiś przyrostek: di sorbara, maestri, grasparossa i salamino.

Jeżeli chodzi o pet-naty, nie ma żadnych wymogów co do szczepów, wykorzystywanych do ich produkcji.

Dlaczego wino musuje? Cechy wina musująco

W zależności od metody produkcji wino musujące jest mniej lub bardziej nasycone dwutlenkiem węgla. Ciśnienie w butelkach win produkowanych metodą szampańską wynosi około 5-6 atmosfer.

Wina musujące z Szampanii, Lombardii czy crémanty charakteryzują się aromatami owoców rosnących w chłodniejszych klimatach, na przykład jabłkami, gruszkami czy morelami. Z kolei w cavie czy franciacorcie częściej znajdziemy aromaty spod znaku cytrusów i owoców egzotycznych.

Wina wytwarzane metodą Charmata-Martinottiego są nieco delikatniej musujące. Ciśnienie w butelce wynosi około 3-4 atmosfery. Podobnie jak w przypadku szampanów, o smakach i aromatach danego wina decydują użyte szczepy, ale przede wszystkim region produkcji.

Charakterystycznymi cechami prosecco col fondo, a także innych win, produkowanych metodą pradawną, jest ich mętność i rześki charakter, któremu towarzyszą delikatne bąbelki.

Lambrusco łączy w sobie cechy lekkiego wina czerwonego i musującego. Najlepsze przykłady mają subtelne taniny, orzeźwiającą kwasowość i mocno owocowy charakter.

Jeżeli natomiast chodzi o pét-naty – ich stylów jest bardzo wiele. Z duża dozą pewności można jednak powiedzieć, że zazwyczaj są one pełne owocowej energii, mętne i stosunkowo lekkie.

Jak poznać dobre wino musujące?

Degustując wino musujące, postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku każdego innego rodzaju wina: oceniamy kolor, zapach, smak i długość finiszu. Dodatkowo warto przyjrzeć się, jak układają się bąbelki. To ważne zwłaszcza w przypadku win produkowanych metodą tradycyjna. Im bardziej równiejsze tworzą sznury, tym solidniej jest zrobione wino.

Jak przechowywać wino musujące i w jakiej temperaturze podawać wino musujące?

Wytrawne i owocowe dobrze jest mocno schłodzić, do temperatury 4-6 stopni Celsjusza. Nieco cieplejsze (6-9 stopni Celsjusza) powinny być nierocznikowe szampany, natomiast te rocznikowe warto podawać w temperaturze 12-14 stopni Celsjusza.

Wino musujące do czego warto podać?

Dzięki swojej elastyczności „bąbelki” mogą nam towarzyszyć praktycznie przez całą ucztę, od początku do końca. Najlżejszymi i najbardziej wytrawnymi białymi i różowymi winami warto popijać lekkie przekąski i sałatki.

Pełniejsze „musiaki” sprawdzą się z risotto lub makaronem z grzybami, ze smażonymi i grillowanymi warzywami oraz rybami. Te bardziej wyraziste dobrze jest połączyć z łagodniejszymi potrawami jak sashimi, smażone przegrzebki czy kurczak w kremowym sosie.

Wina półwytrawne znakomicie zgrają się z rozmaitymi słodko-słonymi lub słodko-pikantnymi potrawami. Najsłodsze „musiaki” świetnie zgrają się z deserami ze słonym karmelem lub serami z przerostem niebieskiej pleśni.

A ile kalorii ma wino musujące? To zależy od stopnia jego wytrawności (lub słodyczy). Liczba kalorii w 150 mililitrach szampana waha się od około 90 do 120 kalorii. W przypadku prosecco ta rozpiętość jest większa i wynosi od 60 do ponad 120 kalorii.

Jakie wino musujące polecamy

Wybierając odpowiednią butelkę szampana, warto sprawdzić czas dojrzewania wina na osadzie i datę dégorgement. Zazwyczaj im dłuższy jest czas dojrzewania, tym wyższa jest cena wina.

Polecamy wina musujące:

Oczywiście znaczenie ma też prestiż danego regionu czy producenta. Istotny jest też region produkcji danego wina, a także indywidualny styl o producenta. Wszystkich tych informacji powinniśmy dowiedzieć się od sprzedawcy.

Termin ważności wina musującego

Najlepszym sposobem na sprawdzenie terminu ważności wina musującego jest jego spróbowanie. Z uwagi na wiele czynników składających się na żywotność wina musującego, takie wino może być dobre rok, dwa lata, a czasem i pół roku.

 

Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 83

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Ekspres
Oliveda Rosat Brut
Oliveda Rosat Brut NV Familia Oliveda
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Oliveda Extra-Sec
Oliveda Extra-Sec NV Familia Oliveda
owoce morza
słodycze
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Oliveda Brut Jove
Oliveda Brut Jove NV Familia Oliveda
ryby
drób
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Oliveda Brut Nature Reserva
Oliveda Brut Nature Reserva NV Familia Oliveda
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Reserva Brut 1955
Reserva Brut 1955 NV Blancher
owoce morza
drób
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Moscato D’Asti
Moscato D’Asti 2022 L'Armangia
mięsa
słodycze
sery
Czytaj więcej
Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG NV Le Manzane
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG NV Le Manzane
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Pét-nat Montonega
Pét-nat Montonega 2021 Can Sumoi
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Chwilowo niedostępne
Moscato d'Asti DOCG
Moscato d'Asti DOCG 2019 Marcarini
drób
słodycze
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Ostatnie sztukiEkspres
Reserva Brut Nature
Reserva Brut Nature NV Blancher
owoce morza
drób
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Bezalkoholowe Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling
Bezalkoholowe Eins-Zwei-Zero Sparkling Riesling NV Leitz
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 83

na stronę
Ustaw kierunek malejący