Siła hasła: Bez hasła
sushi z winem podczas kolacji
Gotowanie

Jakie wino do sushi?

Sushi, wino. Dwie z tych rzeczy, które jak mało co działają na naszą wyobraźnię. Kochamy i jedno, i drugie. Zamiast cieszyć się nimi osobno, cieszymy się nimi razem, co polecamy również Wam. Dobre połączenie wina z jedzeniem sprawia, że taki duet brzmi lepiej niż suma głosów dwóch solistów.

pomidory do posiłku wraz z winem
Gotowanie

Niezastąpione pomidory

Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów – są składnikiem większości moich ulubionych dań i właściwie codziennie jadam je w takiej lub innej formie.

czosnek i wino
Gotowanie

Czosnek i wino

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego gotowania, niektórzy uważają, że jest zbyt ostry w smaku i zbyt aromatyczny.

kiszonki na obiad i wino
Gotowanie

Jak połączyć wino z kiszonkami?

Świat kulinarny ogarnęła moda na kiszonki i fermentacje. Najlepsi szefowie kuchni eksperymentują z kiszeniem i fermentowaniem coraz bardziej nieoczywistych produktów. Czy pasuje do nich wino?

gęsina na święto marcina
Gotowanie

Święto Św. Marcina, czyli wino i gęsina

Zwyczajowo, szczególnie w Niemczech, gdzie tradycja obchodzenia dnia Świętego Marcina jest najsilniejsza w Europie, piecze się gęś i podaje ją z młodym winem z najnowszego rocznika.

dynie na polu
Gotowanie

Potrawy z dyni - jakie wino do nich dobrać?

Comfort food to potrawy przynoszące ukojenie, sprawiające, że świat wydaje nam się odrobinę lepszym miejscem. Są szczególnie potrzebne w czasie ponurych jesiennych miesięcy. Jednym z najlepszym warzyw, jakie możemy do nich wtedy wybrać, jest dynia.

polski ser po wyciągnięciu z wody
Gotowanie

Polskie sery i idealnie pasujące do nich wina

Ser i wino to klasyczne połączenie. To wiadomo. Wiadomo też, że dobrą zasadą, której warto się trzymać, jeśli nie chcemy zbytnio eksperymentować, jest łączenie ze sobą win i serów z tego samego w regionu. W przypadku polskich produktów zasada ta jest szczególnie cenna.

grzyby w koszyku
Gotowanie

Wino i grzyby

Przełom września i października to w Polsce zazwyczaj apogeum sezonu na grzyby. I czas grzybowego szaleństwa, tym bardziej, że moda na grzybobrania przeżywa teraz swój renesans. Znów odkrywamy jaka to frajda chodzić po lesie i wypatrywać borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków. Niektórzy współcześni grz

wina pomarańczowe jak łączyć z potrawami
Gotowanie

Jak łączyć wina pomarańczowe z potrawami?

Temat win pomarańczowych z dużym sukcesem wkrada się w koncepcję alternatywnych wine

kuchnia grecka, przysmaki greckie
Gotowanie

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy leżącej na Morzu Egejskim wyspy Ikarii w doskonałym zdrowiu żyją przeciętnie około stu lat.

wino białe do sera
Gotowanie

Jak łączyć wino i sery?

Ser i wino wydaje się być idealną parą z długą historią. Parą uzupełniającą się i wydobywającą z siebie nawzajem jak najlepsze strony.

Posts loader