Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego gotowania, niektórzy uważają, że jest zbyt ostry w smaku i zbyt aromatyczny.
Świat kulinarny ogarnęła moda na kiszonki i fermentacje. Najlepsi szefowie kuchni eksperymentują z kiszeniem i fermentowaniem coraz bardziej nieoczywistych produktów. Czy pasuje do nich wino?
Zwyczajowo, szczególnie w Niemczech, gdzie tradycja obchodzenia dnia Świętego Marcina jest najsilniejsza w Europie, piecze się gęś i podaje ją z młodym winem z najnowszego rocznika.
Comfort food to potrawy przynoszące ukojenie, sprawiające, że świat wydaje nam się odrobinę lepszym miejscem. Są szczególnie potrzebne w czasie ponurych jesiennych miesięcy. Jednym z najlepszym warzyw, jakie możemy do nich wtedy wybrać, jest dynia.
Ser i wino to klasyczne połączenie. To wiadomo. Wiadomo też, że dobrą zasadą, której warto się trzymać, jeśli nie chcemy zbytnio eksperymentować, jest łączenie ze sobą win i serów z tego samego w regionu. W przypadku polskich produktów zasada ta jest szczególnie cenna.
Przełom września i października to w Polsce zazwyczaj apogeum sezonu na grzyby. I czas grzybowego szaleństwa, tym bardziej, że moda na grzybobrania przeżywa teraz swój renesans. Znów odkrywamy jaka to frajda chodzić po lesie i wypatrywać borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków. Niektórzy wspó
Temat win pomarańczowych z dużym sukcesem wkrada się w koncepcję alternatywnych wine-barów oraz renomowanych restauracji na całym świecie. Macerowane na skórkach, dobrze zbudowane wina podbijają zarówno smak potraw, jak i serca konsumentów. Przemawia za nimi bardzo długa tradycja, wywodzącą się z krajów wschodnich, takich jak będąca kolebką winiarstwa Gruzja oraz ich niezwykle specyficzny profil smakowy i aromatyczny.
Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy leżącej na Morzu Egejskim wyspy Ikarii w doskonałym zdrowiu żyją przeciętnie około stu lat.
Ser i wino wydaje się być idealną parą z długą historią. Parą uzupełniającą się i wydobywającą z siebie nawzajem jak najlepsze strony.
Włosi je uwielbiają. Bardzo dekoracyjne, o pięknym pomarańczowo-żółtym kolorze, świeże i delikatne w smaku, kwiaty cukinii są wykorzystywane w kuchni w włoskiej na wiele sposobów.
Kurka, czyli pieprznik jadalny, pojawia się w lasach, szczególnie w tych iglastych, pod koniec czerwca.