Siła hasła: Bez hasła
polski ser po wyciągnięciu z wody
Gotowanie

Polskie sery i idealnie pasujące do nich wina

Ser i wino to klasyczne połączenie. To wiadomo. Wiadomo też, że dobrą zasadą, której warto się trzymać, jeśli nie chcemy zbytnio eksperymentować, jest łączenie ze sobą win i serów z tego samego w regionu. W przypadku polskich produktów zasada ta jest szczególnie cenna.

grzyby w koszyku
Gotowanie

Wino i grzyby

Przełom września i października to w Polsce zazwyczaj apogeum sezonu na grzyby. I czas grzybowego szaleństwa, tym bardziej, że moda na grzybobrania przeżywa teraz swój renesans. Znów odkrywamy jaka to frajda chodzić po lesie i wypatrywać borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków. Niektórzy wspó

Pomarańczowe wina i jedzenie
Gotowanie

Pomarańczowe wina i jedzenie

Temat win pomarańczowych z dużym sukcesem wkrada się w koncepcję alternatywnych wine-barów oraz

kuchnia grecka, przysmaki greckie
Gotowanie

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy leżącej na Morzu Egejskim wyspy Ikarii w doskonałym zdrowiu żyją przeciętnie około stu lat.

wino białe do sera
Gotowanie

Jak łączyć wino i sery?

Ser i wino wydaje się być idealną parą z długą historią. Parą uzupełniającą się i wydobywającą z siebie nawzajem jak najlepsze strony.

cukinia z piekarnika
Gotowanie

Jakie wina dobrać do kwiatów cukinii?

Włosi je uwielbiają. Bardzo dekoracyjne, o pięknym pomarańczowo-żółtym kolorze, świeże i delikatne w smaku, kwiaty cukinii są wykorzystywane w kuchni w włoskiej na wiele sposobów.

kurki w koszyku po zebraniu
Gotowanie

Kurki - proste potrawy oraz idealne wina do kurek

Kurka, czyli pieprznik jadalny, pojawia się w lasach, szczególnie w tych iglastych, pod koniec czerwca.

mięso i wino na obiad
Gotowanie

Klasyczne połączenia wina z jedzeniem

Ciężko sobie wyobrazić danie z jagnięciny, które by nie pasowało z winami z Riojy - to jeden z najbardziej klasycznych połączeń wina z jedzeniem. Długi okres dojrzewania w dębie daje dużo ziemistych aromatów, głównie..

rabarbar przed p
Gotowanie

Połącz wino z rabarbarem

Chociaż najczęściej uważany za owoc ozdobny, rabarbar jest wbrew pozorom warzywem. Pochodzi z Chin, gdzie od dawien dawna doceniano zarówno jego smak i jak lecznicze właściwości. Do Europy przywieźli go Anglicy – początkowo nie bardzo wiadomo było co z nim robić, sadzono go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Dopiero w czasach wiktoriańskich..

Truskawki w kobiałkach tuż po zerwaniu
Gotowanie

Truskawki i wino, czyli pełnia szczęścia

Kojarzące się z latem i beztroską, słodkie, soczyste i lekkie truskawki są jednym z najpopularniejszych dziś owoców.

sezon-na-szparagi
Gotowanie

Sezon na szparagi

W tym roku spóźniony, ale wreszcie się zaczął – sezon na szparagi, przez Niemców nazywany ,,Spargelzeit” i uważany za prawdziwy początek wiosny.

Posts loader