Przepis na dyniowy comfort food z winem

Comfort food to potrawy przynoszące ukojenie, sprawiające, że świat wydaje nam się odrobinę lepszym miejscem. Są szczególnie potrzebne w czasie ponurych jesiennych miesięcy. Jednym z najlepszym warzyw, jakie możemy do nich wtedy wybrać, jest dynia.

Dynia pyszne, ale i zdrowe

Po pierwsze, jej słodki, łagodny smak świetnie komponuje się z takimi przyprawami i ziołami jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, chilli, rozmaryn czy szałwia, można więc z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych rozgrzewających dań – zarówno wytrawnych, jak i deserów. Po drugie, jest bardzo zdrowa: ma sporo błonnika, ponadto jej radośnie pomarańczowy miąższ jest bogatym źródłem źródeł beta-karotenu, czyli poprawiającej odporność prowitaminy A. W jej pestkach z kolei znajdziemy korzystny dla naszej skóry i paznokci kwas linolowy oraz cynk.

Jaką dynię wybrać?

W Polsce można kupić rozmaite gatunki dyni w przeróżnych, często fantastycznych kolorach i kształtach. Warto zwrócić uwagę na świetną do zup dynię okkaido oraz dynie piżmowe: słodką i aromatyczną Muscat de Provence i łatwiej dostępną, bardziej uniwersalną Butternut.

Jednym z moich ulubionych dań z dyni jest risotto zainspirowane przepisem Antonia Carluccia z jego książki Vegetebles, według mnie synonim jesiennego comfort food.

Przepis na risotto wg Antonio Carluccio:

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy 2 drobno pokrojone szalotki przez kilka minut. Dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy niezbyt drobno startą na tarce dynię piżmową (ok. 200 gramów) i smażymy 5 minut. Dodajemy 300 gramów ryżu carnaroli lub arborio i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy odrobinę białego wina. Gdy wino wyparuje zaczynamy partiami wlewać warzywny bulion (łącznie ok. 1,5 litra) najlepiej po łyżce wazowej, cały czas kontrolując sytuację i często mieszając. Gdy ryż będzie miękki, ale ciągle jeszcze odrobinę al dente dodajemy przyprawy: pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sporą szczyptę cynamonu, sól i czarny pieprz. Wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy 50 gramów drobno startego parmezanu oraz łyżeczkę masła. Mieszamy i przykrywamy na dwie minuty pokrywką. Posypujemy drobno posiekaną natką lub tymiankiem. Podajemy z kieliszkiem białego wina – najlepiej chardonnay lub sémillion.

Jakie wino pasuje do dyniowego comfort food?

Do wytrawnych dań z dynią w roli głównej warto sięgnąć po Skin Contact Albarino od Peninsula  czy sycylijskie La Fuga Chardonnay od Donnafugata, zaś do dań słodkich idealne będzie Moscato D'Asti od L'Armangia.