Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Comfort food to potrawy przynoszące ukojenie, sprawiające, że świat wydaje nam się odrobinę lepszym miejscem. Są szczególnie potrzebne w czasie ponurych jesiennych miesięcy. Jednym z najlepszym warzyw, jakie możemy do nich wtedy wybrać, jest dynia.
Po pierwsze, jej słodki, łagodny smak świetnie komponuje się z takimi przyprawami i ziołami jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, chilli, rozmaryn czy szałwia, można więc z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych rozgrzewających dań – zarówno wytrawnych, jak i deserów. Po drugie, jest bardzo zdrowa: ma sporo błonnika, ponadto jej radośnie pomarańczowy miąższ jest bogatym źródłem źródeł beta-karotenu, czyli poprawiającej odporność prowitaminy A. W jej pestkach z kolei znajdziemy korzystny dla naszej skóry i paznokci kwas linolowy oraz cynk.
W Polsce można kupić rozmaite gatunki dyni w przeróżnych, często fantastycznych kolorach i kształtach. Warto zwrócić uwagę na świetną do zup dynię okkaido oraz dynie piżmowe: słodką i aromatyczną Muscat de Provence i łatwiej dostępną, bardziej uniwersalną Butternut.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy 2 drobno pokrojone szalotki przez kilka minut. Dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy niezbyt drobno startą na tarce dynię piżmową (ok. 200 gramów) i smażymy 5 minut. Dodajemy 300 gramów ryżu carnaroli lub arborio i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy odrobinę białego wina. Gdy wino wyparuje zaczynamy partiami wlewać warzywny bulion (łącznie ok. 1,5 litra) najlepiej po łyżce wazowej, cały czas kontrolując sytuację i często mieszając. Gdy ryż będzie miękki, ale ciągle jeszcze odrobinę al dente dodajemy przyprawy: pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sporą szczyptę cynamonu, sól i czarny pieprz. Wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy 50 gramów drobno startego parmezanu oraz łyżeczkę masła. Mieszamy i przykrywamy na dwie minuty pokrywką. Posypujemy drobno posiekaną natką lub tymiankiem. Podajemy z kieliszkiem białego wina – najlepiej chardonnay lub sémillion.
Do wytrawnych dań z dynią w roli głównej warto sięgnąć po Skin Contact Albarino od Peninsula czy sycylijskie La Fuga Chardonnay od Donnafugata, zaś do dań słodkich idealne będzie Moscato D'Asti od L'Armangia.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...