Sauvignon blanc - charakterystyka szczepu winorośli

Sauvignon blanc to pochodząca z Doliny Loary, bardzo popularna biała odmiana winorośli 

Wina z sauvignon blanc charakteryzują się: 

  • niezwykłą rześkością, 
  • intensywnymi „zielonymi” aromatami trawy, liści, pokrzywy i agrestu.  

Jedne z najczystszych ekspresji sauvignon blanc spotkamy w Dolinie Loary, zwłaszcza w apelacjach Sancerre i Pouilly-Fumé. Brak użycia beczki ujawnia tam charakter szczepu i danego siedliska. Świetne przykłady pochodzą też z Menetou-Salon, Reuilly czy Quincy. W Bordeaux sauvignon blanc najczęściej towarzyszy cięższemu szczepowi semillon, dodając kupażowi świeżości. Najlepsze przykłady znajdziecie w apelacji Pessac-Léognan i Graves. 

Na południu Europy jest już sauvignon blanc nieco za ciepło, jednak dobrze zrównoważone wina możemy znaleźć we włoskich regionach Montalcino i Friuli lub hiszpańskiej Ruedzie. Sauvignon blanc świetnie radzi sobie w austriackiej Styrii Południowej, Dolnej Austrii, a także na Morawach. Ciekawe przykłady pochodzą również ze słoweńskiej Doliny Vipavy, niemieckiego regionu Pfalz oraz okolic Balatonu na Węgrzech. 

Sauvignon blanc święci triumfy w Nowej Zelandii, zwłaszcza w Marlborough. Wina są intensywnie owocowe, a zarazem dość kwasowe. W Australii świetne przykłady sauvignon blanc znajdziemy w Yarra Valley, Adelaide Hills i na Tasmanii. 

Warte uwagi wina powstają też w RPA, w takich regionach jak Stellenbosch, Franschhoek, Elim, Constantia i Cape Point. Apetyczne wina na bazie sauvignon blanc wytwarza się również w Chile, np. w regionie Casablanca.