Dolina Loary - region winiarski we Francji - charakterystyka

     Wzdłuż Loary rozciągają się winnice tworzące najbardziej zróżnicowany region we Francji. Powstają tu wina we wszystkich stylach i kolorach. Rzeka i wszystkie jej dopływy łagodzą klimat i tworzą wiele odmiennych siedlisk. Historia regionu sięga I wieku naszej ery, bieg rzeki zdobi wiele zamków z XVI i XVII wieku, a dziś Loara jest jednym z głównych ośrodków nadających nowe trendy w winiarstwie.

     Od Muscadeta po Sancerre, od wytrawnych i mineralnych po pełne i słodkie, od spokojnych po musujące. Loara jest trzecim największym francuskim producentem wina pod kątem ilości, ale w tej dużej i wyjątkowo urozmaiconej produkcji potrafi zachować dbałość o każdy detal swoich win. Na region składa się aż 51 apelacji rozróżniających wiele stylów wina.

     Klimat regionu różni się w zależności od położenie poszczególnych apelacji. Im dalej w głąb lądu, tym klimat bardziej kontynentalny, który przechodzi w typowo morski wraz ze zbliżaniem się do wybrzeża. Na warunki w regionie w znacznej części wpływa rzeki i wszystkie jej dopływy. Wpływ ten nie jest jednak równy i zależy w dużej części od odległości danego siedliska od wybrzeża. Woda ma łagodzący wpływ na klimat; dzięki magazynowaniu ciepła i odbijaniu promieni słonecznych przez rzekę, do winorośli trafia więcej potrzebnego jej ciepła. W ujęciu rocznym, obecność zbiorników wodnych wydłuża okres dojrzewania, pozwalając winogronom na osiągnięcie odpowiedniego poziomu dojrzałości. Wzdłuż Loary znajdziemy różne typy gleb, od krzemiennych, kredowych, przez granit aż po skały wulkaniczne. Takie zróżnicowanie regionu sprawia, że wzdłuż Loary znajdziemy warunki do uprawy różnych winogron. Łącznie dopuszczone jest użycie 24 odmian, kilka najbardziej popularnych to:

    Melon de Bourgogne - winogrono odpowiedzialne za wina Muscadet. Uprawia się je w położonym najbliżej wybrzeża regionie Pays Nantais. Najbardziej znane lokalne apelacje to Muscadet i Muscadet Sèvre et Maine. Muscadety opierają się na nutach cytrusowych, podniesionej kwasowości i mineralności. Wielu producentów decyduje się na dojrzewanie swoich win na osadzie drożdżowym (sur lie), aby nadać im więcej ciała i interesujących drożdżowych aromatów. Są to świetne wina do łączenia z jedzeniem, fantastycznie wypadają też w relacji ceny do jakości. Chenin Blanc - Dalej w głąb lądu od Pays Nantais znajdują się Anjou i Samur. Chenin blanc to winogrono pochodzące z Doliny Loary. Znane jednocześnie z wysokiej kwasowości i solidnego ciała. Przebogata paleta aromatów, od charakterystycznej pigwy i mokrej wełny, gruszkę, kwiaty aż po nuty miodu i orzechów, których nabiera wraz z wiekiem. W Anjou chenin pokazuje pełnię swoich możliwości. Powstają tutaj fantastycznie mineralne, wytrawne (i słodkie) wina w apelacji Savennieres, świetnie starzejące się, pełne nut cytrusów, białych kwiatów, nabierające z wiekiem aromatów marcepanu. Anjou to też jedne z najbardziej znanych na świecie win słodkich, również opartych na chenin blanc. Powstają one w apelacjach Bonnezeaux i Coteaux du Layon z botrytyzowanych gron. Chenin blanc to też świetne wina musujące, Crémant de Loire, robione metodą szampańską. Uniwersalność chenin blanc opiera się na wysokiej kwasowości, która jest podporą win musujących i słodkich w szczególności.

     Wina musujące z Saumur to świtna alternatywa dla szampana. Wina od najlepszych producentów wyróżniają się rewelacyjną relacją ceny do jakości. Najczęściej są to blendy chardonnay i chenin blanc, w których każde z winogron ma swoją rolę do odegrania. Łącznie do udziału w Crémant de Loire dopuszczone jest 7 winogron, w tym czerwone pinot noir i cabernet franc. Każde wino noszące nazwę apelacji na etykiecie musi dojrzewać na osadzie drożdżowym przez 12 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek. Dalej w górę rzeki przechodzimy już powoli w krainę win czerwonych, ale jest tu jeszcze jeden bastion chenin blanc - apelacja Vouvray. Szczep ten wspina się tu na wyżyny swoich możliwości, pochodzą stąd przeróżne style win, wytrawne, półwytrawne i słodkie, wszystkie z charakterystyczną mineralną nutą mokrej wełny i o odświeżającej kwasowości.

     Sauvignon Blanc - w centralnej części doliny króluje sauvignon blanc. Tutaj, po obu stronach rzeki, na charakterystycznych marglowych i wapiennych glebach z dużą zawartością krzemienia, sauvignon blanc prawdopodobnie osiąga swoje apogeum. Świeża kwasowość, intensywne aromaty agrestu, trawy, skórki pomarańczowej, dymu - to charakterystyka win ze słynnych apelacji Sancerre i Pouilly-Fumé. Sąsiednie, mniej znane apelacje takie jak Menetou-Salon, Quincy i Reuilly oferują interesujące wina o dobrej jakości i atrakcyjnej cenie. Cabernet Franc - wśród czerwonych winogron najważniejszym (i o najdłuższej historii w regionie) jest cabernet franc. Od około XI wieku dodaje swoje aromaty czereśni, fiołków, papryki, pieprzu i tytoniu do lokalnych win. Jedne z najbardziej popularnych pochodzą z Saumur, gdzie w apelacjach Saumur-Champigny i Saumur-Puy-Notre-Dame powstają interesujące wina, ale cabernet franc nad Loarą swój szczyt osiąga w Touraine. Tutaj, na mieszance gleb wapiennego tuffeau z gliną i żwirem w ramach apelacji Chinon powstają najlepsze wina z tego szczepu, rywalizujące o tytuł jednych z najlepszych na świecie interpretacji cabernet franc. Powstaje tu też dużo białych win, ale to czerwone są bardziej rozpoznawalne. Nieodległa wioska St-Nicolas-de-Bourgueil to też pewny adres dla czerwonych win ze szczepu cabernet franc. Gamay i pinot noir - oba czerwone winogrona występują zarówno solo, jak i w blendach. Więcej gamay uprawia się w Anjou i Touraine, z pinot noir powstają za to interesujące wina w Sancerre i Reuilly. Oba winogrona często stanowią podstawę dla lokalnych win musujących. W czerwonych winach nad Loarą swój udział ma także malbec, lokalnie znany jako côt. Różowe wina znad Loary to osobna kategoria. Centrum ich produkcji to Anjou, ale wiele powstaje również w sąsiednim Saumur. Najbardziej prestiżową apelacją dla różowych win jest Cabernet d’Anjou. Oznaczone tak wina muszą opierać się na mieszance cabernetów sauvignon i franc, najczęściej są półwytrawne lub półsłodkie. Na etykietach win różowych z tego regionu znajdziecie też napisy Rose de Loire i Rose d’Anjou - w składzie drugiego z tych win musi znajdować się lokalny szczep grolleau noir.