Cabernet franc - charakterystyka szczepu winorośli

Cabernet franc jest jednym z najstarszych francuskich czerwonych szczepów. Co ciekawe, badania genetyczne wykazały, że odmiana nie pochodzi z Francji, tylko z Kraju Basków! 

Wina wyprodukowane z cabernet franc są generalnie lżejsze, świeższe i mniej taniczne od tych wytworzonych z krewniaka - szczepu cabernet sauvignon. Miłośnicy cabernet franc cenią je za charakterystyczne „liściaste” i ziołowe akcenty. Mogą one wnosić przyjemny, odświeżający efekt. Jeżeli jednak winogrona zostały zebrane za wcześnie, aromaty mogą wydawać się zbyt „zielone”. 

Francuską ojczyzną cabernet franc jest Dolina Loary, gdzie najczęściej bryluje jako solista. Dobre loarskie cabernet franc pachnie owocami leśnymi (głównie malinami) i opiłkami ołówka. Ma jedwabistą teksturę, średnie ciało i dobrze zbalansowaną kwasowość. W Bordeaux, zwłaszcza po prawej stronie Żyrondy, cabernet franc jest istotnym składnikiem tamtejszych kupaży. Jest też popularny w południowo-zachodniej Francji, gdzie w blendach łagodzi takie taniczne szczepy jak tannat czy cabernet sauvignon. 

Cabernet franc nie gra tak ważnej roli praktycznie nigdzie po za Francją. Wyjątkiem jest region Villány na południu Węgier. Tłoczy się tam z niego świetne wina jednoszczepowe i kupaże, na wzór tych z Bordeaux. Cabernet franc jest też ważnym składnikiem blendów w węgierskim Szekszárdzie i Egerze. 

Jeżeli mielibyśmy szukać dobrych przykładów cabernet franc w Nowym Świecie, sięgnijmy po te z Doliny Maule w Chile lub z argentyńskiej Mendozy.