Coastal Region - region winiarski w RPA - charakterystyka

Coastal Region to to strefa upraw klasy Wine of Origin, mieści się w większym regionie Western Cape. To miejsce, w którym znajdziemy najsłynniejsze destynacje winiarskie Republiki Południowej Afryki, takie jak Stellenbosch, Paarl i Constantia. Na Coastal Region przypada ponad połowa wszystkich upraw winorośli w kraju.

Winiarstwo w regionie zaczęło się wraz z przybyciem pierwszym holenderskich osadników, a rozwinęło za sprawą napływu francuskich hugenotów, którzy przywieźli know-how i swoje winiarskie doświadczenie. Pierwsze strefy upraw powstały we wspomnianych we wstępie Constantii i Stellenbosch. Osadnicy znaleźli tu dobre warunki do uprawy krzewów. Wpływ Atlantyku, który wyznacza zachodnią granicę regionu, jest dominujący dla klimatu w nadbrzeżnych strefach. Panuje tu klimat typu śródziemnomorskiego, chłodzony bryzą znad oceanu potęgowaną działaniem zimnego Prądu Benguelskiego. Warunki klimatyczne nie są jednak różnorodne, ponieważ pasma górskie na południu regionu chronią tę część krainy od zimnego powietrza znad oceanu. Wpływ górzystego ukształtowania terenu widać również w rejonach położonych bardziej w głąb lądu. Występujące tu pasma górskie i pojedyncze szczyty tworzą zróżnicowane terroir, powodując lokalnie tzw. rain shadow, a położone na stokach winnice charakteryzują się niższą średnią temperaturą i wyższą dzienną amplitudą temperatur. Sam Coastal Region jest dość duży, mierzy około 100 kilometrów z północy na południe i 50 ze wschodu na zachód. Nie jest niczym dziwnym, że na takiej powierzchni znajdziemy wiele typów gleb. Na zachodnie dominuje granit, bardziej na północ znajdziemy łupki, a w centralnej części występują głównie gleby piaszczyste z różną zawartością gliny.

Chłodne nadmorskie regiony cieszą się świetnymi warunkami do uprawy sauvignon blanc i szczepów burgundzkich. Ciekawostką są krzewu sauvignon prowadzone w stylu bush vines, które znajdziemy w strefie Darling. W głąb lądu, wraz ze wzrostem temperatury i spadkiem wilgotności, coraz więcej miejsca w winnicach zajmują shiraz, chenin blanc i pinotage. W Stellenbosch znajdziemy też wiele upraw szczepów bordoskich, z których często powstają wielkiej klasy wina. Ze względu na ogromną różnorodność warunków panujących w Coastal Region i konieczność utrzymania balansu w gotowym produkcie, często spotyka się wina będące mieszanką owoców pochodzących z różnych stref.

Z najważniejszych stref warto wymienić Constantię. Historycznie znana z niezwykłego wina deserowego, dziś jest źródłem wysokiej klasy sauvignon blanc i win w stylu bordoskim. Winogrona rosną tu na granitowych glebach i korzystają z chłodnego powietrza przynoszonego przez morskie bryzy. Ponadto, wiele upraw znajduje się na zacienionych stokach; wydłuża to okres dojrzewania, prowadząc do powstania wyjątkowo aromatycznych win.

Darling to kolejny z chłodnych, nadbrzeżnych regionów. Pochodzi stąd dużo sauvignon blanc, ale też eleganckiego syrah. Szczep ten w chłodnych warunkach daje wina znacznie bardziej stonowane niż australijskie interpretacje tej odmiany. Charakterystyczne dla regionu są krzewy poprowadzone w stylu bush vines; taki kształt pozwala im lepiej chronić owoce przed intensywnymi wiatrami, zwiększa też zdolność rośliny do wypuszczania długich korzeni w poszukiwaniu wilgoci. Paarl to jeden z najważniejszych regionów RPA. Niezwykle zróżnicowany, znajdziemy tu uprawy takich szczepów jak cabernet sauvignon, shiraz, pinotage, chenin blanc czy chardonnay. Występują tu głównie gleby granitowe i łupkowe, a Paarl cieszy się relatywnie gorącym klimatem. Jego sąsiadem jest słynny Stellenbosch, chyba najbardziej znany region Południowej Afryki. Sławę zawdzięcza bardzo solidnym winom powstającym z odmian bordoskich. Winogrona rosną tu na glebach granitowych i piaszczystych z różną zawartością gliny. Ta ostatnia pozwala lepiej zachowywać wodę, co jest niezwykle istotne w tym gorącym i suchym regionie. Stellenbosch jest na tyle zróżnicowany, że podzielono go dodatkowo na kilka mniejszych stref, z których każda posiada osobny tytuł Wine of Origin. To też właśnie tutaj w roku 1924 powstała charakterystyczna dla RPA odmiana pinotage.