Siła hasła: Bez hasła

Słodycze

Jakie wino do słodkości?

Łączenie wina z deserami należy opierać na jednej fundamentalnej zasadzie. Wino powinno być tak samo słodkie, albo słodsze od deseru, aby nie wywołać wrażenia, że jest ono kwaśne i gorzkie. Oczywiście wiele zależy od ciężaru i składników w słodkich propozycjach kulinarnych. Tam, gdzie na stół wkraczają lekkie śmietanowe kremy, owocowe tarty i lody (także sorbety), szukajmy słodyczy i finezji. Do intensywnych w smaku deserów czekoladowych i orzechowych, możemy pozwolić sobie na więcej intensywności, słodkie czerwienie z podsuszanych gron i wina wzmacniane.

Pamiętajmy, że samo wino także może być znakomitym deserem!

Czekolada i spółka

W tego typu połączeniach czekolada powinna być traktowana jako deser, zatem dobrane do niej wino powinno być chociaż minimalnie od niej słodsze.
Do mlecznej czekolady zwykle pasuje porto tawny, z nutami korzennymi i waniliowo-orzechowym tłem. Tłusty i słodki charakter czekolady białej, prosi o odrobinę świeżości, polecamy zatem słodsze bąbelki, na przykład prosecco w typie dry. Gorzka czekolada, zdecydowanie wytrawna idealnie zgrywa się z winami w stylu shiraz z nowego świata, zinfandel (primitivo), czy grenache (banylus).

Tarty z owocami

Tarty z owocami są jednym z niewielu deserów, które w zależności od dodatków dają nam naprawdę sporo możliwości paringowych. Podążać należy za intuicją, lecz ważne jest, aby nie przesadzać z wytrawnością Tarta cytrynowa, brzoskwiniowa, czy inna wariacja z domieszką tropikalnych owoców świetnie sprawdzi się z rieslingiem, na przykład słodkim kabinettem lub z wło-ską klasyka w postaci musującego moscato d’asti. Truskawkom i malinom w śmie-tankowej masie wyrazu doda słodkie, musujące rose.

Domowe wypieki

Nawet podczas imieninowego spotkania, doborem wina do deseru można zaskoczyć gości, tych z wiedzą winiarską i tych bez. Spróbujcie wyserwować do piernika z wiśniami na przykład słodkie, włoskie recioto. Korzenne nuty świetnie współgrają z podsuszanymi aromatami czerwonych owoców Jeśli na stół razem z ciastem wkroczą bakalie z orzechami na czele, sięgajcie po lekko utlenione sherry cream. Idealne będzie ono również z makowcem.

Torty i lody

Tutaj przede wszystkim obalamy mity! Wytrawne wina musujące, w tym szampany łączone z tortem, to raczej duet z góry skazany na niepowodzenie. Wytrawność nie lubi słodyczy. Szukajmy zatem półsłodkich bąbelków, jak moscato d’asti z piemontu.

Do tradycyjnych lodów, najlepiej takich z naturalną wanilią spróbujcie wypić kieliszek gęstego i słodkiego sherry pedro ximenez, smakuje wybornie!

Zobacz jako Siatka Lista

11 win

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Ekspres
Extra-Sec
Extra-Sec NV Familia Oliveda
owoce morza
słodycze
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Prosecco Rose Brut Millesimato DOC
Prosecco Rose Brut Millesimato DOC 2020 Le Manzane
ryby
słodycze
wege
Czytaj więcej
Ten Verde
Ten Verde 2020 Aphros-Wine
ryby
słodycze
wege
Czytaj więcej
Moscato d'Asti DOCG
Moscato d'Asti DOCG 2019 Marcarini
drób
słodycze
wege
Czytaj więcej
Madrigale Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG
Madrigale Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG 2018 Produttori di Manduria
drób
słodycze
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Dom Jantoń - Demi Sec
Dom Jantoń - Demi Sec NV Winnica Jantoń
drób
słodycze
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Dom Jantoń Solaris - Późny Zbiór
Dom Jantoń Solaris - Późny Zbiór 2019 Winnica Jantoń
drób
słodycze
sery
Czytaj więcej
Ben Rye Passito di Pantelleria
Ben Rye Passito di Pantelleria 2019 Donnafugata
mięsa
słodycze
sery
Czytaj więcej
Alma
Alma NV Bellavista
owoce morza
słodycze
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Nomine Demi-Sec
Nomine Demi-Sec NV Nomine-Renard
mięsa
słodycze
sery
Czytaj więcej
Ekspres
Grand Bouquet
Grand Bouquet 2013 Vazart-Cocquart & Fils
ryby
słodycze
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

11 win

na stronę
Ustaw kierunek malejący