Łączenie wina z deserami należy opierać na jednej fundamentalnej zasadzie. Wino powinno być tak samo słodkie, albo słodsze od deseru, aby nie wywołać wrażenia, że jest ono kwaśne i gorzkie. Oczywiście wiele zależy od ciężaru i składników w słodkich propozycjach kulinarnych. Tam, gdzie na stół wkraczają lekkie śmietanowe kremy, owocowe tarty i lody (także sorbety), szukajmy słodyczy i finezji. Do intensywnych w smaku deserów czekoladowych i orzechowych, możemy pozwolić sobie na więcej intensywności, słodkie czerwienie z podsuszanych gron i wina wzmacniane.
Pamiętajmy, że samo wino także może być znakomitym deserem!
W tego typu połączeniach czekolada powinna być traktowana jako deser, zatem dobrane do niej wino powinno być chociaż minimalnie od niej słodsze.
Do mlecznej czekolady zwykle pasuje porto tawny, z nutami korzennymi i waniliowo-orzechowym tłem. Tłusty i słodki charakter czekolady białej, prosi o odrobinę świeżości, polecamy zatem słodsze bąbelki, na przykład prosecco w typie dry. Gorzka czekolada, zdecydowanie wytrawna idealnie zgrywa się z winami w stylu shiraz z nowego świata, zinfandel (primitivo), czy grenache (banylus).
Tarty z owocami są jednym z niewielu deserów, które w zależności od dodatków dają nam naprawdę sporo możliwości paringowych. Podążać należy za intuicją, lecz ważne jest, aby nie przesadzać z wytrawnością Tarta cytrynowa, brzoskwiniowa, czy inna wariacja z domieszką tropikalnych owoców świetnie sprawdzi się z rieslingiem, na przykład słodkim kabinettem lub z wło-ską klasyka w postaci musującego moscato d’asti. Truskawkom i malinom w śmie-tankowej masie wyrazu doda słodkie, musujące rose.
Nawet podczas imieninowego spotkania, doborem wina do deseru można zaskoczyć gości, tych z wiedzą winiarską i tych bez. Spróbujcie wyserwować do piernika z wiśniami na przykład słodkie, włoskie recioto. Korzenne nuty świetnie współgrają z podsuszanymi aromatami czerwonych owoców Jeśli na stół razem z ciastem wkroczą bakalie z orzechami na czele, sięgajcie po lekko utlenione sherry cream. Idealne będzie ono również z makowcem.
Tutaj przede wszystkim obalamy mity! Wytrawne wina musujące, w tym szampany łączone z tortem, to raczej duet z góry skazany na niepowodzenie. Wytrawność nie lubi słodyczy. Szukajmy zatem półsłodkich bąbelków, jak moscato d’asti z piemontu.
Do tradycyjnych lodów, najlepiej takich z naturalną wanilią spróbujcie wypić kieliszek gęstego i słodkiego sherry pedro ximenez, smakuje wybornie!