RPA - charakterystyka kraju winiarskiego

Republika Południowej Afryki to jeden z najważniejszych krajów winiarskich na półkuli południowej. Pierwsze krzewy winorośli zasadzili tu holenderscy osadnicy już w połowie XVII wieku, ale to dopiero wraz z napływem francuskich imigrantów kilkadziesiąt lat później uprawy nabrały rozpędu. Dziś RPA łączy Stary i Nowy Świat winiarski z jednej strony odwołując się do tradycji, ale korzystając z nowoczesnego podejścia.

Większość najbardziej znanych regionów mieści się w strefie Western Cape (tu znajdziemy słynne Stellenbosch i Constantię), ale na mapie kraju znajdziemy też inne fascynujące miejsca pod uprawę winorośli. Najbardziej znanym lokalnym szczepem jest czerwony pinotage, krzyżówka pinot noir i cinsault, któremu towarzyszą najczęściej shiraz i odmiany bordoskie. Chenin blanc (znany tutaj jako steen) to szczep numer jeden wśród białych odmian. Większość upraw w kraju leży w klimacie typu śródziemnomorskiego, ale dzięki zróżnicowanej topografii znajdziemy tu dużo siedlisk umożliwiających produkcję różnych stylów wina.