Stellenbosch - region winiarski w RPA - charakterystyka

Jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich w RPA. Jest częścią większej strefy Western Cape Coast i to tu swoją siedzibę ma większość z najważniejszych producentów wina tego kraju. Region słynie głównie z blendów bordoskich, ale powstają tu też wina w innych stylach i kolorach.

Stellenbosch to region pagórkowaty, przez co spotkamy tu wiele zróżnicowanych pod katem warunków pogodowych i geologicznych siedlisk. Ze względu na mnogość występujących tu mezoklimatów, winiarze mogą eksperymentować z różnymi odmianami winorośli. Granit, łupki i piaskowce to najważniejsze typy gleb, jakie znajdziemy w lokalnych winnicach. Im bliżej gór, tym więcej w nich granitu, który ustępuje miejsca piaskowców w miarę jak zbliżamy się do wybrzeża. Klimat, jaki występuje w Stellenbosch określamy jako gorący i suchy, ale nie brakuje tu potrzebnego winogronom ochłodzenia. Odpowiada za nie bryza w winnicach położonych bliżej morza, a uprawy leżące wyżej nad poziomem morza korzystają z niższej temperatury występującej na takich wysokościach.

Najważniejszym szczepem uprawianym w Stellenbosch jest cabernet sauvignon. Szczególnie dobrze czuje się on tam, gdzie granit w glebach uzupełnia zapewniająca dobrą retencję wody glina. Z kolei wśród białych szczepów dominuje chenin blanc. To bardzo plastyczna odmiana, dlatego to od charakteru siedliska, w którym rosły winogrona, zależy styl wina, jakie z niej otrzymamy. Stawkę uzupełniają syrah, merlot i sauvignon blanc, a także chardonnay i riesling. W regionie występują też nasadzenia charakterystycznej dla RPA odmiany pinotage. Styl win powstających z wymienionych odmian jest bardzo zróżnicowany, dlatego warto poznać charakter danego producenta lub regionu, aby móc go łatwo odgadnąć.