Merlot - charakterystyka szczepu winorośli

Merlot to niezwykle popularny czerwony szczep winorośli, pochodzący najprawdopodobniej z Bordeaux. 

Miłośnicy win lubią merlota za: 

intensywne, słodkawe aromaty śliwek, 
krągłe ciało, 
łagodne taniny. 

Dzięki swojej stosunkowo miękkiej strukturze merlot często łagodzi wpływ bardziej tanicznych szczepów, na przykład cabernet sauvignon i cabernet franc w słynnych blendach z Bordeaux. Szczep często występuje też w przeznaczonych do szybkiej konsumpcji, nieskomplikowanych i owocowych kupażach w Langwedocji i Roussillon. 

Merlot jest też częstym towarzyszem odmiany sangiovese w winach z toskańskich apelacji Maremma i Chianti Classico. W sąsiadującej z Włochami Słowenii merlot daje świetne efekty w Istrii, Goriškiej Brdzie i Primorskiej. Koniecznie spróbujcie! 

Na Węgrzech sporo dobrych win z merlotem w składzie znajdziemy w regionach: Szekszárd, Villány, Eger i nad Balatonem. 

W Hiszpanii merlot również występuje głównie w mieszankach z tempranillo i cabernet sauvignon. Najlepsze przykłady znajdziemy w katalońskich apelacjach Penedès i Conca de Barberà. 

Merlot odgrywa bardzo ważną rolę w Chile. Tamtejsze wersje są przyjemnie owocowe i miewają zaskakująco wysoką jakość. Zwróćcie uwagę na region Rapel. 

Mnóstwo bogatych, krągłych win z merlota produkuje się w Kalifornii. Jednak to w stanie Waszyngton powstają ciekawsze, mniej pluszowe” i alkoholowe jego ekspresje. Dobre, zrównoważone wina na bazie merlota znajdziemy natomiast na Nowej Zelandii, zwłaszcza w regionach Hawke’s Bay i Martinborough.