Grecja - charakterystyka kraju winiarskiego

Grecja to interesujący i zróżnicowany kraj winiarski leżący na południu Europy. Może poszczycić się bardzo długą historią winiarską, sięgającą antyku, ale czas nie był jednak dla Grecji łaskawy. Splot różnych okoliczności sprawił, że wina greckie nie zdobyły tak szerokiego uznania jak na przykład włoskie lub hiszpańskie. Dziś wina greckie, w znacznej większości oparte na rodzimych odmianach, korzystają na rosnącej popularności wszystkiego co lokalne i unikatowe.

Grecja cieszy się gorącym klimatem typu śródziemnomorskiego. Krzewy winorośli korzystają tutaj z bardzo wysokiej liczby godzin słonecznych w ciągu roku. Wysokie temperatury są balansowane napływami chłodnego powietrza albo znad morza, albo ze szczytów górskich. Ukształtowanie terenu w Grecji sprawia, że kraj ten jest domem dla ogromnej liczby zróżnicowanych siedlisk, z których pochodzą różne wina o odmiennym charakterze.

W Grecji, jak w każdym innym winiarskim kraju, duże znaczenie mają odmiany międzynarodowe, ale o sile krajowego winiarstwa stanowią lokalne szczepy. Dlatego obok caberneta i merlota znajdziemy tu czerwone odmiany xinomavro i agiorgitiko oraz białe assyrtiko, savatiano i roditis. W zależności od siedliska i regionu kraju powstają z nich albo wina mocno dojrzałe, pełne i intensywne, albo chłodne, lekkie i mineralne. Żadna wzmianka o Grecji nie jest jednak kompletna bez informacji o Retsinie. To charakterystyczne wino pachnie żywicą sosnową i powstaje w regionie Attyka.

Zobacz dobre wina greckie