Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Viognier to biała odmiana winorośli, charakterystyczna dla Doliny Rodanu we Francji. Znana z bogatego i intensywnego bukietu, sprawia czasem problemy winiarzom łatwo tracąc kwasowość i produkując dużo alkoholu. Odpowiada za słynne wina Condrieu, ale powstaje z niej też wiele ciekawych etykiet do codziennego picia.
Viognier dojrzewa dosyć późno, dlatego upodobał sobie ciepłe regiony. Nie spotkamy go raczej na północ od Doliny Rodanu, gdzie odmiana ma swój dom - słynną apelację Condrieu. Powstają tu z niej aromatyczne, gęste i bogate wina, które mają w swoim portfolio najbardziej znani producenci. Warto wymienić też oparte na viognierze słynne Chateau Grillet, jako apelację ustanowionej tylko dla jednej, wyjątkowej winnicy. Idąc na południe od Condrieu spotkamy wiele nasadzeń krzewów viognier w całej Dolinie Rodanu, a także w leżącej niedaleko Langwedocji. Jest też dość popularną odmianą w innych krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego. Mówiąc jednak o viognierze w Dolinie Rodanu, nie można nie wspomnieć o jego udziale w słynnym czerwonym winie Cote-Rotie. Podstawą tego wina jest szczep syrah, ale lokalne prawo winiarskie pozwala na dodanie do 20% odmiany viognier. Praktyka ta wygładza nieco syraha i dodaje mu aromatów, została przyjęta przez wielu winiarzy na świecie, którzy pracują z obiema odmianami.
Poza Francją viognier występuje głównie w Australii. To właśnie popularności tego szczepu w tym kraju i wysiłkom lokalnym winiarzy viognier zawdzięcza przetrwanie - w latach 70 tych XX wieku na świecie nie zostało więcej niż 20 hektarów upraw tej odmiany. Oprócz Australii viogniera spotkamy także w Kalifornii, Chile i Argentynie.
W późno dojrzewających gronach viogniera zbiera się dużo cukru, dlatego wina oparte na tej odmianie cechuje pełne ciało, wysoki alkohol i bogaty, dojrzały profil aromatyczny. Wśród aromatów dominują brzoskwinie, morele, gruszki, a obok nich miód i zioła, takie jak tymianek czy lawenda. Zrobienia dobrego viogniera wymaga od winiarza precyzji, ponieważ szczep szybko traci kwasowość i wino może łatwo stać się płaskie i ciężkie. Z kolei w poszukiwaniu jeszcze większej koncentracji, wielu producentów decyduje się na skin contact lub dojrzewanie wina w beczce.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...