Australia - charakterystyka kraju winiarskiego

     Australia to bardzo ważny kraj winiarski, szósty na świecie pod względem ilości produkowanego wina. Powstaje ono we wszystkich sześciu stanach tego kraju, a najważniejsze z nich to Nowa Południowa Walia, Victoria i Południowa Australia. Panuje tu klimat suchy i gorący, ale różnice w wysokości nad poziomem morza i bliskość oceanów tworzy wiele zróżnicowanych terroir. Najbardziej znanym winem Australii jest czerwony shiraz - pełny, soczysty, mocno dojrzały. Najpopularniejsze etykiety pochodzą z Doliny Barossa. Obok nich powstają eleganckie rieslingi, godne rywalizacji o miano najlepszych na świecie. Południe kraju oraz wyspa Tasmania to chłodniejsze warunki, gdzie znajdziemy wielkiej klasy pinot noir i chardonnay. Coonawarra i Margaret River to świetne miejsca dla cabernet sauvignon. Słodkie muscaty, wina wzmacniane i musujące, w tym jedyne w swoim rodzaju musujące shirazy - różnorodność winiarskiej Australii zapewnia jej miejsce w czołówce krajów produkujących wino. Australia to też miejsce, gdzie znaleźć można jedne z najstarszych winorośli na świecie. Wiele z nich pochodzi jeszcze z XIX wieku i daje niezwykłej jakości owoce będące jednym z czynników decydujących o sukcesie lokalnych win.

Sprawdź wszystkie dobre wina australijskie.