Tasmania - region winiarski w Australii - charakterystyka

Tasmania - wyspa ta jest domem dla najbardziej na południe wysuniętego regionu winiarskiego Australii. Powstają tu wina o odmiennej stylistyce niż na kontynencie, głównie za sprawą panującego na wyspie klimatu. Chociaż lokalne wina musujące są już dość popularne, to wiele z powstających tu stylów wina nie przebiło się jeszcze do świadomości konsumentów. Tasmania jest też źródłem wysokiej jakości australijskiej whisky. Znajduje się tu kilkanaście destylarni, a wiele etykiet nagrodzono podczas międzynarodowych konkursów whisky.

Tasmania znajduje się między 40 a 44 stopniem szerokości geograficznej południowej. Jest to tak zwany pas Roaring Forties, nazwany w ten sposób przez pierwszych na tych wodach żeglarzy z powodu wyjątkowo intensywnych w tym miejscu wiatrów. Nie pozostaje to bez znaczenia dla uprawy winorośli. Szczególnie widoczne jest to na zachodnim wybrzeżu wyspu, gdzie wiatry uderzają z dużym pędem, przynosząc chłód i duże opady deszczu. Tasmania leży odosobniona na ogromnej powierzchni oceanu, dlatego jego wpływ na klimat na wyspie jest ogromny. Ten klimat jest jednak niejednolity, ponieważ wschód wyspy z głównym miastem Hobart jest zdecydowanie suchy. Tutaj też skupia się większość upraw na wyspie.

Tasmania jest też najbardziej górzystym regionem Australii. Pasma górskie lokalnie zapewniają ochronę przed wiatrem i deszczem, gwarantują też różnorodność dostępnych dla winiarzy siedlisk. Większość winnic znajduje się na umiarkowanych, lub nawet relatywnie niskich wysokościach, gdzie cieszą się łagodnym klimatem typu morskiego.

Na wyspie dominują szczepu burgundzkie, czyli pinot noir i chardonnay. Łączy to Tasmanię z takimi regionami jak Yarra Valley czy Mornington Peninsula, ale fakt, że prawie nie uprawia się tu shiraza dość istotnie odróżnia Tasmanię od reszty Australii. Obok odmian burgundzkich rosną tu sauvignon blanc, riesling i pinot gris czyli szczepy, które najlepiej czują się w chłodniejszych warunkach. Powstają z nich wina aromatyczne, chrupkie, oparte na aromatach świeżych owoców i podniesionej kwasowości. Z czerwonych odmian najważniejszę są cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot, chociaż łącznie zajmują niespełna 5% powierzchni upraw. Ze względu na sprzyjające warunki atmosferyczne, bardzo ważna dla Tasmanii jest produkcja win musujących. Wiele z nich powstaje za pomocą metody klasycznej i odznacza się naprawdę wysoką jakością. Powstające na wyspie wina mogą być sklasyfikowane w regionalnej strefie GI, ale wyróżnia się też kilka mniejszych regionów, a każdy z nich cieszy się zróżnicowaną topografią i warunkami. Wyróżnione odrębną apelacją podregiony Tasmanii to Doliny Coal River, Derwent, Huon, Tamar oraz Pipers River.