Siła hasła: Bez hasła

Wino pomarańczowe

Wina pomarańczowe: wszystko, co warto wiedzieć

Świat pomarańczowych win (zwanych też bursztynowymi) jest niezwykle bogaty. Na polskim rynku dostępnych jest wiele ich stylów, dzięki czemu każdy miłośnik win znajdzie coś dla siebie. Co więcej, wina pomarańczowe można z powodzeniem dopasować do niemal każdej potrawy! Oto najważniejsze informacje na ich temat.

Jak powstaje wino pomarańczowe?

Wina pomarańczowe wytwarza się z białych odmian winorośli. Od białych win odróżnia je przedłużony kontakt wina ze skórkami, czyli maceracja. W zależności od tego, jak treściwe i taniczne wino chcemy uzyskać, pozostaje ono ze skórkami na kilka dni do nawet roku – a czasem nawet jeszcze dłużej. To właśnie maceracji wina zawdzięczają swój kolor, który oscyluje między odcieniami żółtego, pomarańczowego i ciemnozłotego.

Fermentacja następuje zwykle w otwartych zbiornikach i trwa zazwyczaj około dwóch tygodni. Po zakończeniu fermentacji zbiornik zamyka się, aby uniknąć utlenienia wina.

Wiele win pomarańczowych ma kontakt ze skórkami jedynie do zakończenia fermentacji. Następnie oddziela się je od skórek. Niektórzy winiarze wolą jednak pozostawić wszystko razem na określony czas, aby skórki oddały winu więcej składników aromatycznych i tanin.

Ile powinno trwać dojrzewanie pomarańczowego wina?

Ponownie – wszystko zależy od stylu, jaki chce uzyskać winiarz. Dojrzewanie pomarańczowego wina może trwać od kilku tygodni do nawet kilku lat.

Istnieją też musujące wina pomarańczowe. Po zakończeniu fermentacji butelkuje się je z dodatkiem soku winogronowego, aby wywołać drugą fermentację w butelce, której efektem są delikatne bąbelki. Ten styl jest szczególnie popularny we włoskiej Emilii-Romanii.

Najważniejsze odmiany winorośli

Jeżeli chodzi o międzynarodowe odmiany winorośli, to dużą popularnością cieszą się: chardonnay, sauvignon blanc, gewürztraminer i grenache blanc.

Trzema ważnymi włoskimi odmianami są: pinot grigio, malvasia di candia i trebbiano di toscana.

Z kolei takie szczepy jak malvasia instriana/malvasia istarska i ribolla gialla/rebula dają znakomite rezultaty w regionach pogranicza włosko-słoweńskiego.

Warto wymienić też gruzińskie: mtsvane i rkatsiteli, a także greckie assyrtiko i hiszpańskie albariño.

Jakie cechy ma wino pomarańczowe?

W zależności od szczepu lub szczepów, jakich użyto do produkcji wina, a także metod winifikacji (zwłaszcza czasu maceracji), pomarańczowe wina będą miały rozmaite cechy i będą mniej lub bardziej strukturalne.

Najlżejsze pomarańczowe wina powstają zwykle z takich odmian jak sauvignon blanc czy friulano, zwłaszcza jeżeli czas maceracji był krótki. Z kolei aromatyczne odmiany jak muskat czy gewürztraminer potrzebują jedynie tygodniowej maceracji, aby zyskać bardzo wyraźne kwiatowe aromaty.

Dwa lub trzy tygodnie maceracji dają ciekawe rezultaty w przypadku chardonnay czy trebbiano.  Natomiast wina macerowane miesiąc lub dłużej, jak na przykład ribolla gialla czy mtsvane, są wyraźnie taniczne i mają potężną strukturę.

Niektórzy producenci macerują swoje wina przez kilka miesięcy, a te wciąż zachowują subtelną teksturę i elegancję. Warto się za nimi rozejrzeć!

Ciekawostką są wina na bazie pinot grigio. Ta odmiana o różowych skórkach daje wina o intensywnym różowym, a nawet jasnoczerwonym kolorze.

Wino pomarańczowe: degustacja i łączenie z jedzeniem

W jakiej temperaturze podawać pomarańczowe wino? Lżejsze warto schłodzić do temperatury między 10 a 12 stopni Celsjusza. Bardziej strukturalne pomarańcze mogą mieć nieco wyższą temperaturę, między 14 a 16 stopni Celsjusza.

Pomarańczowe wina mogą być dla wielu początkujących „winopijców” dość kłopotliwe. Bywają mętne (choć nie zawsze), często też powoli otwierają się w kieliszku. Warto więc wcześniej dać im pooddychać w dekanterze. Naczynie przyda się też, jeżeli nie mamy ochoty pić zbyt mętnego wina.

Do jakich dań podawać pomarańczowe wino? Wybór jest ogromny. Lżejsze wina z wyraźną kwasowością będą pasować do owoców morza, a także potraw wegetariańskich.

Do pikantnych i aromatycznych dań kuchni indyjskiej lub tajskiej doskonale dopasuje się muskat lub gewürztraminer.

Wiele pomarańczowych win o średnim ciele znakomicie sprawdzi się z makaronem, risotto czy pizzą.

Te słonawe, o wyraźnym akcencie umami i dobrze zaznaczonej kwasowości warto zestawić z grillowanymi i pieczonymi rybami oraz warzywami, a także z potrawami zawierającymi grzyby.

Pomarańczowe wina świetnie sprawdzą się w towarzystwie tak trudnych warzyw jak kalafior, karczoch czy szparagi.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pomarańczowego wina?

O charakterze pomarańczowego wina wiele powie nam szczep lub szczepy winorośli, z których powstało, kraj i region produkcji oraz metoda winifikacji. Swoje style mają też poszczególni producenci, o które warto dopytać sprzedawcę w sklepie.

Wina pomarańczowe trafiają na rynek zwykle w zbyt młodym wieku, zanim osiągną pełnię swoich smaków i aromatów. Podczas zakupów warto więc zdecydować się na dwie butelki tego samego wina i odłożyć jedną z nich w pozycji leżącej w chłodne, wilgotne miejsce na co najmniej kilka lat.

Zobacz jako Siatka Lista

11 win

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Ekspres
Oveja Naranja Organic
Oveja Naranja Organic 2019 Bodegas Fontana
mięsa
ryby
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Skin Contact Albarino
Skin Contact Albarino 2018 Peninsula
ryby
drób
wege
Czytaj więcej
Assyrtiko MVL
Assyrtiko MVL 2020 Ligas
ryby
mięsa
wege
Czytaj więcej
Piuttosto Trebbiano
Piuttosto Trebbiano 2020 Tre Monti
owoce morza
drób
wege
Czytaj więcej
Burja Bela
Burja Bela 2018 Burja
ryby
drób
wege
Czytaj więcej
Nur
Nur 2017 La Distesa
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Gelber Muscateller Natural
Gelber Muscateller Natural 2018 Hannes Sabathi
drób
comfort food
wege
Czytaj więcej
Vitalba Albana In Anfora
Vitalba Albana In Anfora 2020 Tre Monti
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
T'ara ra'
T'ara ra' 2017 Cantina Giardino
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Paski
Paski 2018 Cantina Giardino
owoce morza
ryby
wege
Czytaj więcej
Ageno
Ageno 2015 La Stoppa
owoce morza
comfort food
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

11 win

na stronę
Ustaw kierunek malejący