Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Temat win pomarańczowych z dużym sukcesem wkrada się w koncepcję alternatywnych wine-barów oraz renomowanych restauracji na całym świecie. Macerowane na skórkach, dobrze zbudowane wina podbijają zarówno smak potraw, jak i serca konsumentów. Przemawia za nimi bardzo długa tradycja, wywodzącą się z krajów wschodnich, takich jak będąca kolebką winiarstwa Gruzja oraz ich niezwykle specyficzny profil smakowy i aromatyczny.
Wina pomarańczowe są pięknym pomostem między historią a awangardą, lecz także w praktycznym ujęciu pomiędzy bielą, a czerwienią w kieliszkach. Zwykle sprawdzają się wówczas, gdy na stole jednocześnie lądują potrawy z różnych kategorii, od ryb po lekkie dania mięsne, ułatwiając tym samym życie sommelierom. Ich użycie to w nowym nurcie foodpairingu kwestia ambicjonalna, a zarazem inspiracja niosąca za sobą element zaskoczenia i często ciekawą historię.
Optymalnych wariantów kulinarnych szukałabym w miejscu pochodzenia, przez co rozumiem styk kuchni azjatyckiej z europejskim sznytem. Na czele piramidy smaków umieściłabym dojrzewające sery krowie i owcze. Zaraz za nimi na myśl przychodzą mi warzywa w towarzystwie orzechowych i sezamowych sosów typu tahini. Widziałabym je wszędzie tam, gdzie wkrada się smak suszonej figi i ziół, spójny z aromatami wina.
Świetnym kompanem do win pomarańczowych będą dania z drobiu, dzikie ptactwo oraz wieprzowe szaszłyki i kofty z baraniny, podbite smakiem azjatyckich przypraw.
Inspiracji można szukać dosłownie wszędzie, a wymienione przeze mnie przykłady są tylko sprawdzonym empirycznie preludium, jakiego nauczyły mnie winiarskie podróże. Styl, zdecydowana budowa, tanina i wyrazistość otwierają przed nami wręcz nieograniczone spektrum możliwości. Nie bójmy się zatem eksperymentować, gdyż w „pomarańczach” drzemie wielki potencjał.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...