Marche - to włoski region winiarski, leżący w środkowej części kraju i rozciągający się w stronę jego wschodniego wybrzeża. Najbardziej utożsamiany z białymi winami w większości opartymi na szczepach trebbiano i verdicchio.
Region rozciąga się od podnóża Apeninów po wybrzeże Morza Adriatyckiego. Po drugiej stronie gór leży Umbria, północnym sąsiadem Marche jest Emilia-Romagna, z kolei od południa region graniczy z Abruzją. Ulokowanie między górami a morzem, na pagórkowatym terenie poprzecinanym wieloma rzekami sprawia, że wystepuje tu dużo dobrych siedlisk dla uprawy winorośli. Krzewy korzystają tu z wysokich temperatur i dużej liczby godzin słonecznych, za to odpowiednie ochłodzenie gwarantują chłodne masy powietrza napływające z gór i znad morza. Niejednorodna struktura gleb dodatkowo wpływa na zróżnicowany charakter regionu. Choć dużą część regionu zajmują gliny, to zdecydowanie różnią się one zawartością skał wapiennych, które dodają winom unikatowego, mineralnego charakteru.
W Marche rośnie około 25 tysięcy hektarów winorośli. Chociaż większość powstających tu win butelkowana jest jako wino stołowe, albo wpada w ramy regionalnej klasyfikacji IGT Marche, to jednak prawie 1/3 produkcji nosi na etykietach jedno z dwóch najwyższych oznaczeń DOC lub DOCG.
Najważniejsze z nich powstają z białych winogron. Dwie zdecydowanie najjaśniejsze gwiazdy regionu to DOCG Verdicchio dei Castelli di Jesi i Verdicchio di Matelica. Oba oczywiście powstają z Verdicchio, odznaczają się chrupkością i świeżą kwasowoscia, mnóstwo w nich aromatów owocowych, ale tym, co je wyróżnia, jest wyjątkowy ziołowy bukiet. Swietnie przez to komponują się z lokalna kichnią. Innym znanym białym winem z Marche jest Bianchello del Metauro, oparte na szczepie o tym samym nazwie. Powstaje tu też bardzo duża ilość win ze szczepu trebbiano i wielu jego odmian, które zazwyczaj są lekkie, delikatne i posiadają przyjemny kwiatowy bukiet. Z kolejnych nasadzeń białych szczepów warto wspomnieć też o pinot bianco, malvasii i pecorino.
Najważniejsze czerwone odmiany Marche to z kolei montepulciano i sangiovese, podobnie jak w kilku sąsiadujących regionach. Te dwa szczepy tworzą popularne w regionie, niezwykle aromatyczne wino Rosso Conero Riserva, w składzie którego często wspierane są przez któraś z lokalnych odmian. Te to na przykład vernacchia nera, ciliegiolo, lacrima di morro, ale zdarza się tu nawet i pinot nero. Z pierwszej z wymienionych odmian powstaje też interesujące wino musujące, DOCG Vernaccia di Serrapetrona. Warto zwracać uwagę na wiadomości z apelacji DOC Lacrima di Morro d’Alba - to wyjątkowo aromatyczne wina, oparte na szczepie lacrima, które zyskują rosnącą grupę zwolenników. W ramach apelacji powstają tak wytrawne, jak i słodkie wina w stylu passito.