Siła hasła: Bez hasła
pierwsza w Polsce aukcja wina
Podróże i relacje

Pierwsza w Polsce aukcja wina

Od niedawna emocje towarzyszące aukcjom wina można przeżyć w Warszawie. Byłem ostatnio na pierwszej aukcji wina w Polsce i dzielę się z Wami relacją z pierwszej ręki. Sporo się działo! 

Prado Portugalia gdzie jeść w Lizbonie
Podróże i relacje

Lizbona - obiad na (w) łące, czyli co i gdzie jeść w Portugalii #4

Drodzy Państwo! Założenie było takie, że w kilku felietonach przedstawię Wam istotę portugalskich tascas. Zadanie uważam za wykonane! No prawie… Do tej listy miały dołączyć jeszcze dwa lokale: tasca, która mieści się przy schodach koło dworca Rossio w Lizbonie oraz „tawerna” z

Osobliwy styl alenteżańskich win
Podróże i relacje

Cykl Portugalia #4 - Vicentino - dalej są już tylko atlantyckie klify

Alentejo to niejednorodny i ciekawy region z długą historią. Od lat przyciąga winiarskich pionierów, również z zagranicy. Jednym z nim jest Norweg Ole Martim Siem, właściciel Vicentino Wines, który z powodzeniem uprawia sauvignon blanc oraz pinot noir zaledwie 1500 m od oceanu.

tasca portugalska podająca ośmiornicę
Podróże i relacje

Przepis na najlepszą ośmiornicę, czyli co i gdzie jeść w Portugalii #3

Elegancko chrupiąca ośmiornica, wcześniej ugotowana i przyrządzona w sam raz. Z cebulą posiekaną w piórka oraz kolendrą. Portugalia zachwyca, o czym w swoim felietonie pisze Grzegorz Bińczycki.

Grzegorz Bińczycki relacja z Algarve
Podróże i relacje

Piękno tkwi w prostocie – czyli co i gdzie jeść w Portugalii #2

...Kilka dni później, rzeczony znany Gość obwieścił na swoim Instagramie: „Co Wam będę ściemniał, Monichique jest sztosem!”... Tak Grzegorz Bińczycki zaczyna swój felieton w którym podpowiada co i gdzie jeść w Portugalii #2.

biodynamiczne wino z portugalii
Podróże i relacje

Cykl Portugalia #3 - Vasco - biodynamik z regionu Vinho Verde

„Natura jest wszechobecna. Mamy do czynienia z jej czterema elementami jak gleba, uprawy, zwierzęta i ludzie. Tam, gdzie istnieje rolnictwo, można praktykować biodynamikę. To tylko kwestia adaptacji zasad do rzeczywistości, w której żyjemy” – tak odpowiedział Vasco Croft dziennikarzowi, który wskazał

Piotr Wołkowski Portugalia i wino z amfory
Podróże i relacje

Cykl Portugalia #2 - Wino z amfory to Vinho de talha

Produkcja wina z amfory w portugalskim regionie Alentejo, choć mało kto o tym wie, trwa nieprzerwanie od co najmniej dwóch tysięcy lat. Nawiasem mówiąc mamy do czynienia z ciekawym paradoksem w świecie win. O ile dla wielu Włochów, Słoweńców, Chilijczyków czy Anglosasów produkowane na miejscu wina z amfor

portugalia tasca lokalna restauracja
Podróże i relacje

Tuńczyk w boazerii – czyli co i gdzie jeść w Portugalii #1

Małe knajpki w Portugalii, które wyglądem pozostają lata świetlne od naszych dizajnerskich przybytków na rodzimym rynku; ale często też o lata świetlne wyprzedzają nasz gastronomiczny „półświatek” pod kątem i gościnności i jakości jedzenia. Oto tekst o portugalskich tascach.

Cykl Portugalia #1 Piotr Wołkowski
Podróże i relacje

Cykl Portugalia #1

Czy wiecie, że pierwsza wzmianka o tych idealnych na letnie upały winach pochodzi z 1606 roku? Vinho Verde, bo o nim mowa w pierwszej odsłonie nowego Cyklu Portugalia #1.

Izabela Kamińska o zapachu wina
Podróże i relacje

O zapachu, modzie i wojnie

Węch to najbardziej fascynujący z ludzkich zmysłów. Jest potężniejszy i ważniejszy niż smak, niesie więcej wspomnień w naszej głowie niż obraz, porusza emocje, łączy je z pamięcią, potrafi też przed czymś ostrzec, a nawet do czegoś lub kogoś nas przekonać. To podobno najstarszy nasz zmys

o EMILY GASPARD-CLARK dla VINIFY pisze Kasia Puk
Podróże i relacje

Wino i osobowość w kieliszku. Część 4 - EMILY GASPARD-CLARK

To już 4 odcinek "Wino i osobowość w kieliszku". W nim opowiemy o Emily Gaspard-Clarsk - głównym winiarzu Spy Valley, znanej winiarni z Nowej Zelandii. 

Posts loader