Wiosną robi się coraz cieplej i powoli przestawiamy się z cięższych, bardziej złożonych win na lżejsze. Takie, które będą dobrze pasować do wiosennych potraw ze świeżymi, sezonowymi warzywami. Oto nasze sugestie!
To oczywiste: wina musujące pasują do niemal każdej potrawy, przez cały rok! Coraz wyższe temperatury towarzyszące wiośnie sprawiają jednak, że po bąble sięgamy jeszcze chętniej. Polecamy Waszej uwadze pét-nata Can Sumoi Ancestral Montònega wyprodukowanego na bazie lokalnego szczepu montònega. Dają się w nim wyczuć aromaty cytrusów z ciekawymi nutami fenkułu i migdałów. Z powodzeniem można je pić solo lub do potraw z ryb, makaronów z lekkimi sosami, a także do pieczonych warzyw.
Bardzo wiosennym winem z naszej oferty jest też na przykład nowozelandzkie Spy Valley Sauvignon Blanc 2019 z regionu Marlborough. Dlaczego właśnie to wino? Bo pachnie jak bujny ogród: agrestem, cytrusami, egzotycznymi owocami, a przy tym świeżo skoszoną trawą i liśćmi czarnej porzeczki. Podawajcie go do grillowanych ryb i kurczaka, tarty z kozim serem i szpinakiem, ale świetnie sprawdzi się również z mnóstwem innych potraw!
Czy są tu fani win różowych? Jeżeli tak, to mamy dla Was coś naprawdę pysznego! Polecamy lekkie i owocowe Can Sumoi La Rosa 2019 z katalońskiego regionu Penedés. Wino powstało na bazie popularnych tam szczepów: parellada, sumoll i xarel·lo. Pachnie truskawkami, grejpfrutem i pomarańczą z subtelną nutą mineralną. Sushi, tatar z łososia lub zapiekanka warzywna będą dla niego znakomitym towarzystwem.
Jako się rzekło, wiosną sięgamy po nieco lżejsze wina. Takie właśnie jest na przykład Celler del Roure Vermell 2019 z hiszpańskiej Walencji z lokalnych szczepów: alicante bouschet i mandó. Pachnie czerwonymi owocami: wiśniami, malinami i żurawiną, podobne wrażenia powtarzają się w ustach. Wino trzyma doskonałą równowagę między soczystymi taninami a energetyczną kwasowością.