Cabernet sauvignon - charakterystyka szczepu winorośli

Cabernet sauvignon to pochodząca z francuskiego Południowego Zachodu, niezwykle popularna czerwona odmiana winorośli. Czy wiedzieliście, że jej rodzicami są czerwony szczep cabernet franc i biały sauvignon blanc? 

Cabernet sauvignon ceni s za: 

  • wysoki poziom tanin,
  • stosunkowo wysoką kwasowość,
  • charakterystyczne aromaty owoców i liści czarnej porzeczki, cedru i pudełka po cygarach,
  • niezwykłą długowieczność. 

Cabernet sauvignon bardzo wyraźnie zaznacza swoją obecność w winie, nawet jeżeli stanowi jego niewielką część. Jest kluczowym składnikiem bordoskich blendów, zwłaszcza w regionach Médoc i Graves. Towarzyszą mu tam takie czerwone szczepy jak merlot, cabernet franc, petit verdot, malbec i carmenère.  

W Hiszpanii wiele ciekawych cabernet sauvignon znajdziemy w regionach: Ribera del Duero, Navarra, Somontano, La Mancha, w Prioracie i Sierra de Malaga. Poszukiwacze nieoczywistych cabernetów niech sięgną po te z Moraw, słoweńskiej Istrii i Libanu. 

Najlepsze nowoświatowe cabernety oferują Chile, Kalifornia i Australia. Chilijskie cabernet sauvignon jest wyraźnie owocowe i łatwe w odbiorze jeszcze za młodu. W regionach Valle Central, Maipo, Colchagua, Maule, Curicó czy Cachapoal znajdziemy też głębsze, bardziej złożone wina o dużym potencjale starzenia. 

Świetne cabernet sauvignon powstają w takich kalifornijskich regionach jak Napa Valley, Alexander Valley, Sonoma Valley, a także w Santa Cruz Mountains. Konieczne spróbujcie też australisjkich cabernetów z regionów Coonawara i Margaret River.