Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Syrah to pochodząca z Północnego Rodanu czerwona odmiana winorośli.
Shiraz, czyli inaczej syrah, charakteryzuje się:
gładkimi taninami,
umiarkowaną kwasowością,
aromatami czarnych owoców, lukrecji, czarnego pieprzu i skóry,
akcentami gorzkiej czekolady, suszonych śliwek, czasem też porto w winach z późno zebranych winogron.
Nazwa wywodzi się z pochodzenia szczepu - z regonu Szirazu w Iranie. Wino produkowane z tych winogron jest wyjątkowo popularne na całym świecie, w szczególności w Australii, gdzie najcżeśniej na nie mówi się właśnie shiraz, a nie syrah.
Skoncentrowane i długowieczne pochodzą z apelacji Hermitage, zaś z Crozes-Hermitage – prostsze, do szybszej konsumpcji. W Côte Rôtie syrah towarzyszy odrobina viogniera, co przydaje winom elegancji i finezji. Warto sięgnąć też po syrah z Saint-Joseph. W Rodanie Południowym syrah jest ważnym składnikiem kupaży.
Poza Francją ciekawe syrah wytwarza się w górzystym regionie Sierra Nevada na południu Hiszpanii.
Syrah – jako shiraz – daje świetne efekty w Australii. Poważne, bogate, skoncentrowane i długowieczne wina z bardzo starych krzewów powstają w Barossa Valley. Shirazy z Eden Valley zyskują akcent czekolady. Te z McLaren Vale są nieco lżejsze, zaś w regionach Clare Valley czy Coonawarra mają gładszą teksturę. Charakterystyczne ziemiste aromaty posiadają shirazy z Hunter Valley w Nowej Południowej Walii. Warto sięgnąć też po „rodańskie” blendy shiraza i viogniera z regionu Canberra w Australii Zachodniej.
W Nowej Zelandii warte uwagi są syrah z regionów Hawke's Bay i Martinborough.
W RPA shirazy są zwykle mocarne i beczkowe, głównie w regionie Stellenbosch. Nieco lżejsze powstają w Franschhoek, Constantii, Elgin i Walker Bay.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...