Tempranillo - charakterystyka szczepu winorośli

Tempranillo to pochodząca z północnej Hiszpanii czerwona odmiana winorośli, odpowiadająca za większość najsłynniejszych hiszpańskich win. 

Dobre tempranillo cechuje się: 

  • intensywną barwą,
  • umiarkowanym poziomem alkoholu,
  • wyraźnymi taninami,
  • aromatami truskawek, przypraw, wyprawionej skóry i liści tytoniu,
  • długowiecznością. 

Prawdziwym królestwem termpranillo jest Hiszpania. Czołowym regionem jest Rioja. Tam często łączy się go z garnachą, mazuelo (garignan), graciano i viurą. Najlepsze ekspresje tempranillo znajdziemy w położonych wyżej podregionach: Rioja Alta i Rioja Alavesa. W równie górzystym Ribera del Duero tempranillo zwane jest tinto fino. Daje tam soczyste, nasycone owocem wina. Warto dodać, że zamiast tradycyjnie używanych w Rioja amerykańskich beczek, producenci w Ribera del Duero wykorzystują francuskie barriques. Ciekawe i godne uwagi wina na bazie tempranillo znajdziemy też m.in. w Kastylii-La Manchy i Andaluzji. 

Tempranillo od wieków jest obecne również w Portugalii. W Douro nosi nazwę tinta roriz, gdzie wytwarza się z niego dobrze zbudowane wina o aromatach czarnego pieprzu, dzikich kwiatów i wiśni. Szczep jest też ważnym składnikiem wzmacnianych porto. W Alentejo tempranillo zwane jest aragonez. Daje tam skoncentrowane wina, zwłaszcza w górzystych zakątkach regionu. Z kolei w regionie Dão znajdziemy sporo stuprocentowych tempranillo. Najlepsze przykłady mają pełne ciało i gładkie taniny – delikatniejsze niż na przykład ich kuzyni z Ribera del Duero.