Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Tempranillo to pochodząca z północnej Hiszpanii czerwona odmiana winorośli, odpowiadająca za większość najsłynniejszych hiszpańskich win.
Prawdziwym królestwem termpranillo jest Hiszpania. Czołowym regionem jest Rioja. Tam często łączy się go z garnachą, mazuelo (garignan), graciano i viurą. Najlepsze ekspresje tempranillo znajdziemy w położonych wyżej podregionach: Rioja Alta i Rioja Alavesa. W równie górzystym Ribera del Duero tempranillo zwane jest tinto fino. Daje tam soczyste, nasycone owocem wina. Warto dodać, że zamiast tradycyjnie używanych w Rioja amerykańskich beczek, producenci w Ribera del Duero wykorzystują francuskie barriques. Ciekawe i godne uwagi wina na bazie tempranillo znajdziemy też m.in. w Kastylii-La Manchy i Andaluzji.
Tempranillo od wieków jest obecne również w Portugalii. W Douro nosi nazwę tinta roriz, gdzie wytwarza się z niego dobrze zbudowane wina o aromatach czarnego pieprzu, dzikich kwiatów i wiśni. Szczep jest też ważnym składnikiem wzmacnianych porto. W Alentejo tempranillo zwane jest aragonez. Daje tam skoncentrowane wina, zwłaszcza w górzystych zakątkach regionu. Z kolei w regionie Dão znajdziemy sporo stuprocentowych tempranillo. Najlepsze przykłady mają pełne ciało i gładkie taniny – delikatniejsze niż na przykład ich kuzyni z Ribera del Duero.
Tempranillo jest odmianą winorośli wyjątkowo wymagającą. Nie cechuje się odpornością na zmiany temperatur, a także szczep podatny jest na choroby, które zmniejszają lub całkowicie niszczą plony winiarzy. Starania są za to nagradzane i wino otrzymuje równowagę między kwasami, cukrami a barwnikami. Wczesne dojrzewanie daje możliwość produkcji młodych win, a długie starzenie się w beczkach nadaje walory smakowe, które doceni każdy znawca temrpanillo.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...