Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Graciano to pochodzący z Hiszpanii, aromatyczny i pełen charakteru czerwony szczep winorośli. W regionie Rioja, swojej ojczyźnie, zyskuje rosnące uznanie wśród winiarzy, które utracił ponad sto lat temu ze względu na niską plenność. Zdecydowanie warto poznać go bliżej!
Dobrej jakości graciano cechuje się:
Jak wspomnieliśmy, od pewnego czasu graciano wraca do łask, zwłaszcza w regionie Rioja. Do tamtejszych kupaży wnosi świeżość i aromaty. Niewielkie ilości graciano uprawia się w Jerez, Kadyksie i Kordobie na południu Hiszpanii, gdzie nosi nazwę tintilla de rota. Ciekawe przykłady znajdziemy też np. w regionie Ucles.
Silną obecność graciano – a raczej dwa jego klony – zaznaczyły na Sardynii. Znane są tam jako bovale sardo i cagnuari. Ten pierwszy występuje z innymi lokalnymi odmianami w kupażach, dodając im koloru, kwasowości i ciała. Znajdziemy je w apelacjach Mandrolisai i Campidano di Terralba. Z kolei cagnulari uprawia się głównie w gminie Sassari.
W Portugalii graciano zwie się tinta miúda. Uprawia się je w regionie Lizbona i dalej na północ, a także w Alentejo na wschodzie. Najlepsze ekspresje mają dobry potencjał starzenia dzięki wysokim poziomom kwasowości i tanin.
Graciano wciąż poszerza swoją strefę wypływów: warto mieć oko na Kalifornię (np. Central Valley i Sierra Foothills), Australię i Argentynę.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...