Pinot noir - charakterystyka szczepu winorośli

Pinot noir to bardzo wymagająca, pochodząca z Burgundii czerwona odmiana winorośli. 

Wina z pinot noir charakteryzują się: 

  • finezją i subtelnością 
  • aromatami wiśni, malin i innych czerwonych owoców 
  • ziołowymi i grzybowymi aromatami rozwijającymi się w wyniku dłuższego dojrzewania. 

Najbardziej wyrafinowane ekspresje pinot noir powstają w Burgundii, które najlepiej ukazują różnice między poszczególnymi siedliskami. 

W Szampanii pinot noir stanowi ważny składnik białych i różowych win musujących. Z kolei w Jurze, obok poulsarda, pinot noir jest czołowym czerwonym szczepem, z którego powstają pełne charakteru wina. 

Znakomite przykłady pinot noir (zwanego Spätburgunderem) znajdziemy w Niemczech, zwłaszcza w takich regionach jak Pfalz, Frankonia, Rheingau, Hesja Nadreńska, Ahr i Baden. Warto sięgnąć też po morawskie, a także słoweńskie pinot noir z Doliny Vipavy. 

We Włoszech pinot noir (jako pinot nero) najlepsze wina daje w Alto Adige, Friuli i (musujące) w Lombardii. W hiszpańskiej Katalonii (m.in. w apelacji Cava) powstają apetyczne wina musujące, zaś ciekawe spokojne w górzystym regionie Sierra Nevada. 

Słynne jest też nowozelandzkie pinot noir. Serca miłośników win zdobyły intensywnie owocowe wina, zwłaszcza z regionu Marlborough. Te z Central Otago mają dodatkowy ziołowy akcent. W Australii warte uwagi są pinot noir z Tasmanii i Victorii. 

Warto sięgnąć też też po pinot noir z argentyńskiego Rio Negro, chilijskich: Casablanki, San Antonio czy Bío Bío w Chile oraz kalifornijskiego Sonoma Coast.