Chardonnay - charakterystyka szczepu winoroślii

Chardonnay to pochodzący z Burgundii biały szczep winorośli. W ubiegłym stuleciu zyskał międzynarodową sławę: jest obecny w winnicach niemal każdego regionu winiarskiego na świecie 

Z czego wynika fenomen chardonnay i niesłabnąca popularność wytwarzanych z niego win? 

Chardonnay to prawdziwy kameleon. Oprócz niezwykłej umiejętności adaptacji do różnych warunków klimatycznych, samo w sobie nie posiada żadnych wyrazistych cech aromatycznych i smakowych. Te pozornie negatywne właściwości sprawiają, że chardonnay może znakomicie oddać cechy siedliska i metody produkcji. To właśnie w tym tkwi jego sukces. 

Winiarze kochają chardonnay za jego niebywałą elastyczność. Styl finalnego wina zależy przede wszystkim od tego, gdzie i jak zostało zrobione.

Chardonnay z chłodniejszych klimatów, na przykład francuskiego Chablis, charakteryzują następujące cechy: 

  • aromaty zielonych jabłek i kwaśnych cytrusów, 
  • szczupłe ciało,  
  • stosunkowo wysoka kwasowość. 

Z kolei chardonnay z cieplejszych obszarów, jak na przykład Kalifornia czy Włochy, rozpoznamy po: 

  • aromatach egzotycznych owoców, 
  • nieco niższej kwasowości, 
  • pełniejszym ciele, 
  • nieco wyższym poziomie alkoholu. 

Ogromny wpływ na charakter chardonnay ma użycie beczki. Dębina przydaje winom ciała oraz wyraźnych maślanych i orzechowych akcentów. Wina fermentujące i dojrzewające w takich zbiornikach, jak stal nierdzewna czy beton nie są tak krągłe, mają też więcej aromatów owocowych.