Chenin blanc - charakterystyka szczepu winorośli

     Chenin blanc to biały szczep winorośli pochodzący z Doliny Loary, dający rześkie wina o różnych poziomach słodyczy. Niektóre z nich miewają potencjał do długiego starzenia. W typowym chenin blanc wyczujemy aromaty jabłek, trawy oraz mniej lub bardziej wyrazisty akcent miodu. 

    Nasz bohater przyszedł na świat najprawdopodobniej w loarskim podgregionie Anjou. Większość chenin blanc powstaje w centralnej części regionu, gdzie produkuje się wytrawne do szpiku kości, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie wersje win z tej odmiany. Prawdopodobnie żaden szczep na świecie nie potrafi pokazać tylu rozmaitych interpretacji. 

    Chenin blanc jest jednym z najważniejszych składników lekkich i wyrafinowanych loarskich win musujących. Wytwarza się je zwłaszcza w apelacjach Crémant de Loire, Saumur i Vouvray. Najlepsze musujące vouvray nada się do długiego dojrzewania, podobnie jak wina słodkie - również z Vouvray, a także z apelacji Montlouis, Bonnezeaux i Quarts de Chaume. Innym zakątkiem Francji, gdzie odgrywa ważną rolę jako składnik musujących crémantów, jest apelacja Limoux na południowym zachodzie. 

    Kolejne zagłębie chenin blanc znajduje się na drugim końcu świata, w RPA. Co ciekawe, tamtejsi winiarze dopiero w latach 60. XX w. odkryli, że uprawiany przez nich od stuleci szczep, nazywany w RPA steen, to w rzeczywistości chenin blanc. Najlepsze wina z tej odmiany powstają w regionach Swartland i Stellenbosch. Zwykle są wytrawne, eleganckie i dość skoncentrowane.