Chenin blanc - charakterystyka szczepu winorośli

     Chenin blanc to biały szczep winorośli pochodzący z Doliny Loary, dający rześkie wina o różnych poziomach słodyczy. Niektóre z nich miewają potencjał do długiego starzenia. W typowym chenin blanc wyczujemy aromaty jabłek, trawy oraz mniej lub bardziej wyrazisty akcent miodu. 

    Nasz bohater przyszedł na świat najprawdopodobniej w loarskim podgregionie Anjou. Większość chenin blanc powstaje w centralnej części regionu, gdzie produkuje się wytrawne do szpiku kości, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie wersje win z tej odmiany. Prawdopodobnie żaden szczep na świecie nie potrafi pokazać tylu rozmaitych interpretacji. 

Chenin blanc - zagłębia szczepu

    Chenin blanc jest jednym z najważniejszych składników lekkich i wyrafinowanych loarskich win musujących. Wytwarza się je zwłaszcza w apelacjach Crémant de Loire, Saumur i Vouvray. Najlepsze musujące vouvray nada się do długiego dojrzewania, podobnie jak wina słodkie - również z Vouvray, a także z apelacji Montlouis, Bonnezeaux i Quarts de Chaume. Innym zakątkiem Francji, gdzie odgrywa ważną rolę jako składnik musujących crémantów, jest apelacja Limoux na południowym zachodzie. 

Sprawdź słynne syrah on shale gabrielskloof

    Kolejne zagłębie chenin blanc znajduje się na drugim końcu świata, w RPA. Co ciekawe, tamtejsi winiarze dopiero w latach 60. XX w. odkryli, że uprawiany przez nich od stuleci szczep, nazywany w RPA steen, to w rzeczywistości chenin blanc. Najlepsze wina z tej odmiany powstają w regionach Swartland i Stellenbosch. Zwykle są wytrawne, eleganckie i dość skoncentrowane.