Francja - charakterystyka kraju winiarskiego

     Francja to bez wątpienia najważniejszy winiarski kraj na świecie. Miejsce pochodzenia wszystkich szczepów, stylów i praktyk, które dziś mają wymiar międzynarodowy. Kraj z bogatą historią winiarską, ale z drugiej strony wciąż na froncie przemian i unowocześnień. Francja to dom dla najbardziej prestiżowych regionów - Bordeaux, Burgundia czy Dolina Rodanu, ale też mniej pomnikowych, choć opartych na wysokiej jakości winach od rodzinnych producentach rejonach takich jak Alzacja, Beaujolais czy Jura.

     We Francji znajdziemy wszystkie style win, od lekkich wakacyjnych rosé z Prowansji przez najlepsze na świecie cabernety, aż po złożone i jedyne w swoim rodzaju szampany. Na taką różnorodność pozwalają zróżnicowane warunki klimatyczne w kraju, od gorącego klimatu na południu po chłodny kontynentalny na północy. To dość ogólne ujednolicenie, bo w ramach pojedynczych regionów również znajdziemy pełen przegląd terroir. Tu najlepszym przykładem jest Burgundia, z chłodnym Chablis i znacznie cieplejszym Maconnais, ale zaskakujące jest też Alzacja - wydawałoby się chłodny region, który jednak dzięki Wogezom korzyta z ogromnej ilości słońca i produkuje wyjątkowo dojrzałe jak na tę szerokość geograficzną wina.