Jura to mały region winiarski położony we wschodniej Francji. Leży pomiędzy Burgundią a szwajcarską granicą, zajmuje niecałe 2 tysiące hektarów. Jest to więc stosunkowo nieduży region. Nazwa Jura nie bez powodu kojarzy się z okresem jurajskim - występują tu bowiem ukształtowane w tamtym okresie gleby. W Jurze powstają niezwykłe wine, którym region zawdzięcza swój charakter. Oparte są na lokalnych odmianach, a najciekawsze, co Jura ma do zaoferowania, to Vin Jaune. Region Jura zajmuje niecałe 2 tysiące hektarów upraw położonych między Burgundią a Szwajcarią. Składa się na niego 5 apelacji, z których największe to Arbois i Cotes du Jura. Winorośl rośnie tutaj w klimacie kontynentalnym z ciepłymi latami i chłodnymi zimami. Większość upraw skupiona jest na stokach z południową ekspozycją - wykorzystuje się w ten sposób ciepłe promienie słoneczne do maksimum. W takich miejscach powstają najlepsze wina regionu. Duża część upraw znajduje się na wysokości około 300 metrów nad poziomem morza; wiele winorośli porasta jednak wyżej położone zbocza, niemałą ilość nasadzeń znajdziemy też na dnie dolin. Warto pamiętać, że pomiędzy różnie położonymi siedliskami występują znaczne różnice stylistyczne. Krzewy zazwyczaj prowadzi się dość wysoko ponad ziemią, aby zminimalizować ryzyko przymrozków.
Nazwa regionu nasuwa skojarzenia z jednym z okresów geologicznych. I nie bez powodu, ponieważ występują tu ukształtowane w okresie jurajskim gleby. Lokalne wzgórza opierają się na skałach wapiennych i marglach. Nazwa jednej z apelacji, L’Etoile (w języku francuskim oznacza to “gwiazda”) prawdopodobnie bezpośrednio odnosi się do kształtu skamienieliny, która można znaleźć w tym miejscu. Kilkaset milionów lat temu ten teren był dnem morza. Oczywiście w Jurze występuje kilka odmian międzynarodowych, głównie chardonnay i pinot noir, to jednak region swoją sławę zawdzięcza lokalnym trzem szczepom: Poulsard to czerwone winogrono o bardzo delikatnym zabarwieniu. Stanowi około 20 procent wszystkich upraw. Daje wina bardzo przejrzyste, lekkie o zapachu czerwonych owoców, liści i kwiatów. Jest podstawa czerwonych win z Arbois i Côte de Jura, stosuje się go także w różowych winach musujących powstających pod nazwą apelacji Cremant de Jura. Trousseau to drugi z czerwonych szczepów Jury. Znajdziemy go głównie w najcieplejszych i najbardziej nasłonecznionych siedliskach regionu - potrzebuje bowiem dużo ciepła do osiągnięcia odpowiedniej dojrzałości. Apelacja Arbois to pewny adres do poszukiwania win z tej odmiany. Tworzy on tu zazwyczaj wina jednoodmianowe.
W przeciwieństwie do poulsard, trousseau daje wina mocno zabarwione, o zapachu owoców leśnych z bukietem zdominowanym jednak przez ciemne jagody. Jeśli szukacie czerwonych win z Jury, zapamiętajcie apelację Arbois i jej mniejszą strefę Arbois-Pupillin. Powstaje tu około 70% wszystkich czerwonych win regionu. Savagnin to najważniejsze białe winogrono Jury. Powstają z niego wina we wszystkich apelacjach. Przede wszystkim jest ono odpowiedzialne za dwa z najbardziej charakterystycznych dla Jury win: Vin Jaune i słodkiego vin de paille. W poszukiwaniu najlepszego Vin Jaune udajcie się do apelacji Chateau-Chalon. To topowa apelacja Jury dla win żółtych. Powstają tu one ze szczepu savagnin na unikatowych szarych marglach. Vin Jaune to oksydowane wino dojrzewające pod drożdżowym florem (tutaj nazywa się go le voile) - jest pod tym kątem dość podobne do sherry. Wypuszczane są w butelkach o pojemności 620 ml. Vin Jaune musi dojrzewać 6 lat przed zabutelkowaniem. Ta pojemność pokazuje, ile wina zostaje z każdego pełnego litra , który rozpoczął proces dojrzewania. L’Etoile to z kolei mała apelacja dla win białych. Uprawia się tu też czerwoną winorośl, ale zrobione z niej wina nie mogą nosić nazwy Etoile na etykiecie. Obok savagnin dominującym białym szczepem jest chardonnay - stanowi aż około ¼ wszystkich upraw.