Dolina Rodanu - region winiarski we Francji - charakterystyka

     Dolina Rodanu to najważniejszy region winiarski na południu Francji. Stylistycznie podzielony na część północną i południową. W obu króluje czerwony szczep syrah, ale gdy na północy jest samodzielnym władcą, to na południu występuje w mieszance z grenache i mourvedre tworząc blend zwany GSM. W obu częściach regionu powstają też interesujące wina białe. Najsłynniejsze apelacje Północnego Rodanu to Cote-Rotie i Hermitage, podczas gdy topowym AOC na południu jest słynne Chateauneuf-du-Pape.

     Na stromych zboczach uprawia się winorośl już od czasów rzymskich, dlatego też łatwo natknąć się na starożytne ruiny zwiedzając ten region, a w historycznych kronikach pojawia się dużo przekazów o lokalnych trunkach. Ważne są też dwa późniejsze wydarzenia, które wybrzmiewają do dziś w nazwach dwóch najważniejszych apelacji. Za czasów swojego pontyfikatu papież Klemens V rezydował w Awinionie, co dało nazwę późniejszej apelacji Chateauneuf-du-Pape, z kolei jeden z lokalnych rycerzy po powrocie z krucjat osiadł jako eremita na wzgórzu, nazwanym później Hermitage, gdzie dziś powstają najlepsze wina regionu.

     Winnice wzdłuż rzeki Rodan ciągną się na długości około 250 kilometrów od miasta Lyon, znanego z najlepszej sceny gastronomicznej w całej Francji, aż po deltę Rodanu u wybrzeży Morza Śródziemnego. Po drodze znajduje się ponad 20 apelacji. W całym regionie powstają różne style wina, ale 95% z nich to czerwone wina wytrawne. Między winami z północy i południa występuje dużo różnic stylistycznych. Winnice północy zazwyczaj znajdują się na stromych granitowych zboczach, gdzie klimat jest surowszy niż na ciepłym południu. Z kolei południowa część regionu to w pełni śródziemnomorski klimat, więcej płaskich powierzchni, często pokrytych charakterystycznymi kamieniami (porośniętymi w dodatku ziołami i lawendą), dlatego powstaje tam ponad 90% produkcji całego regionu.

     Wszystkie czerwone wina na północy Rodanu powstają ze szczepu syrah, choć w niektórych miejscach dozwolone jest dodanie do mieszanki białych winogron. Najbardziej prestiżowe apelacje to Cote-Rotie i Hermitage, a pochodzący z nich syrah pełen jest aromatów jeżyn, malin, charakterystycznych nut czarnych oliwek, lawendy, ale też mniej oczywistych akcentów wędzonego mięsa i pieprzu. Warto dodać, że w skórkach syraha znajduje się dokładnie ten sam związek, który odnajdujemy w czarnym pieprzu - rotundon. Kolejne apelacje dla syraha to Crozes-Hermitage, St. Joseph i Cornas - znajdziemy w nich wina o świetnej relacji ceny do jakości.

     Na znacznie większym obszarze południa znajduje się niemało apelacji wartych odkrycia. Wiele gmin dostało w ostatnim czasie możliwość dopisywania swojej nazwy do regionalnego oznaczenia win, a najbardziej znanymi z nich są Cairanne i Laudun. Apelacjami z dłuższą historią i renomą są Vinsobres, Vacqueyras i przede wszystkim Gigondas, w których znajdziemy wina podobne do najsłynniejszego na południu Chateauneuf-du-Pape. W tej topowej apelacji, na charakterystycznej kamienistej glebie zwanej galets roulets, uprawia się aż 13 dopuszczonych odmian winogron, z których najważniejsze są syrah, grenache, mourvedre, counoise i cinsault. Dobór winogron do blendu opiera się na szukaniu idealnego balansu w winie pomiędzy soczystym i dojrzałym owocem, solidną ramą z tanin i odświeżającą całość kwasowością. Warto w tym miejscu dodać, że w 1929 roku Chateauneuf-du-Pape zostało jedną z pierwszych oficjalnie ustanowionych apelacji AOC.

     Rodan to też wiele interesujących win białych. Na północy powstaje Condrieu, niezwykle aromatyczne wino ze szczepu viognier, a inne białe szczepy, które trafiają do win, to świeże roussanne i solidne marsanne. Na południu powstaje białe Chateauneuf-du-Pape, które obok wymienionych już winogron opiera się na grenache blanc i bourboulenc. Południowy Rodan to też miejsce powstawania jednego z najbardziej znanych win różowych - Tavel, a także słodkiego Muscat de Beaumes-de-Venise. Odrobinę na wschód od rzeki powstaje musujące Cremant de Die. Istnieje też codzienne wino z poziomu Cotes du Rhone. Występuje w trzech kolorach, a jego czerwona wersja jest jedynym winem w tym kolorze, które może powstawać zarówno na północy, jak i na południu regionu.