Malbec - charakterystyka szczepu winorośli

Malbec to pochodząca najprawdopodobniej z francuskiego Południowego Zachodu czerwona odmiana winorośli. 

Miłośnicy wina cenią malbeka za: 

  • aromaty ciemnych owoców lasu i fiołków,
  • solidną budowę,
  • łagodne taniny,
  • bogaty, owocowy smak ciemnych owoców oraz malin i wiśni. 

Matecznikiem malbeka jest apelacja Cahors, gdzie zwie się go côt. Daje tam ciemne, nasycone i strukturalne wina. Stamtąd w XVII wieku trafił nad Żyrondę. Zyskał tam nazwę malbeck od nazwiska winogrodnika, który rozpropagował go w regionie Médoc. Podczas mroźnej zimy 1956 roku w Bordeaux utracono większość krzewów malbeka i nie zdecydowano się na nowe zasadzenia. Szczep wciąż jednak bywa składnikiem bordoskich blendów, dodającym im miękkości i koloru. 

W Dolinie Loary można znaleźć smaczne, delikatne i owocowe malbeki, najczęściej jednak szczep występuje w kupażu z gamay. 

W Hiszpanii malbec jest rzadkością, ale warto szukać – ciekawe przykłady znajdziemy np. w Kastylii-La Manchy. 

Światową karierę malbec zyskał dzięki swoim argentyńskim wersjom. Szczep obecny jest we wszystkich tamtejszych winnicach, zwłaszcza w Mendozie. Dzięki mniejszym owocom o grubszych skórkach w porównaniu z francuskim kuzynem argentyńskie malbeki mają głębszą barwę i intensywniejsze aromaty czarnych owoców, czasem z akcentem dziczyzny i fiołków. W Argentynie powstaje cała gama stylów malbeka: od delikatnych i owocowych, po strukturalne, wyrafinowane i długowieczne. Jedne z najlepszych powstają w wyżej położonych regionach, np. Luján de Cuyo.