Argentyna to jeden z najważniejszych krajów winiarskiego Nowego Świata. Drugi największy kraj Ameryki Południowej i największy producent wina na tym kontynencie. Argentyna rozciąga się od Andów w północnej części po surowe równiny na samym południu tej części Ameryki. Suchy i surowy klimat charakteryzują przede wszystkim uprawy na dużych wysokościach. Najwyżej położone winnice zbliżają się do 3000 metrów nad poziomem morza.
Historia winiarstwa w tym kraju sięga około 500 lat wstecz i zaczyna się wraz z przybyciem hiszpańskich osadników. Bardziej współczesne dzieje to duże zainteresowanie Argentyną wśród znanych krytyków winiarskich i tzw. latających winemakerów, którzy wynieśli kraj na dzisiejszy poziom popularności. W Argentynie swój drugi dom znalazł malbec, szczep oryginalnie pochodzący z południowo-zachodniej Francji. Sadzi się go obok szczepów bordoskich i mniej znanej bonardy, ale w wielu regionach świetnie udaje się też pinot noir. Najbardziej znanym białym szczepem Argentyny jest aromatyczny Torrontes, który świetnie udaje się w wysoko położonych winnicach. Inne białe szczepy popularne w Argentynie to chardonnay i sauvignon blanc.