Salta - region winiarski w Argentynie - charakterystyka

     Salta, Argentyna - leży 3000 metrów nad poziomem morza. Tak wysoko sięgają tutaj winnice, będące najwyżej położonymi uprawami winogron na świecie. Jest to miasto leżące w Andach na północy Argentyny, około 800 kilometrów od Mendozy. Główne strefy upraw to Cafayate, El Arenal i Molinos. Salta słynie z białego szczepu torrontes, uprawia się tutaj też bardzo dużo czerwonego malbeca. Wspólnym mianownikiem dla win w obu kolorach jest świeżość i wysoka intensywność aromatyczna.

     Salta to miasto bogate w zabytki, czy sławne Muzeum Sztuki Współczesnej. Jednak według nas to tutejsze uprawy winorośli zasługują na taką samą uwagę jak klasyczne zwierzanie Salty. Uprawy w regionie Salta są najwyżej położonymi na świecie, znajdują się też bliżej równika niż winnice w jakimkolwiek innym miejscu, Te dwa czynniki balansują się, ponieważ wysokie temperatury utożsamiane z taką szerokością geograficzną łagodzone są przez wysokość, wraz z którą temperatura spada. Istotnym czynnikiem dla upraw winorośli jest też bardzo duże nasłonecznienie, charakterystyczne dla takich wysokości. Jest ono dodatkowo potęgowane przez tak zwany rain shadow tworzony przez Andy. Chmury zatrzymują się po drugiej stronie gór, dlatego w Salcie jest bardzo słonecznie, ale też sucho. Ważne dla irygacji są więc wody z rozpuszczonych lodowców, spływające ze szczytów. Do tego obrazu swoje cechy dokładają też skaliste gleby z bardzo dobrym drenażem - winorośl musi tworzyć bardzo rozbudowany system korzeniowy, aby dotrzeć do potrzebnych jej związków mineralnych. Mocne korzenie zapewniają też roślinie odporność na przymrozki, które również występują w tym ekstremalnym klimacie. W regionie znajdziemy też jednak bardzo dużo gleb piaszczystych na podglebiu gliniastym, które znacznie lepiej magazynują wodę. Powstają na nich pełniejsze, bardziej owocowe wina, podczas gdy skaliste gleby zapewniają winom świeżość i mineralność.

     Wysokość nad poziomem morza wpływa też na dzienną amplitudę temperatur. Im wyżej, tym ta amplituda większa. Ciepłe dni i chłodne noce dają owocom możliwość zachowania odpowiedniego poziomu kwasowości, wydłużają też okres dojrzewania i tak zwany hang time, czyli czas, jaki owoce spędzają bezpośrednio na krzewie. W takich warunkach owoce dojrzewają bardzo długo, dając niezwykle aromatyczne i strukturalne wina, w których nie brakuje odświeżenia za sprawą wysokiej kwasowości. Salta oferuje swoim winnicom dokładnie takie możliwości: temperatura za dnia potrafi sięgać ponad 35 stopni Celsjusza, aby nocą spaść w okolice dziesięciu.

     Cafayate wydaje się być najbardziej popularną strefą, która najmocniej przebiła się do świadomości konsumentów na całym świecie, ale to Molinos jest domem dla najwyżej położonych winnic. Uprawy w Molinos znajdują się na stokach doliny Calchagui, a wysokość nad poziomem morza regularnie przekracza tu 3000 metrów. Torrontes i chardonnay to najważniejsze białe winogrona, zarówno w Molinos, jak i w całym regionie Salta. Szczególnie torrontes korzysta na dużych wysokościach - łatwiej mu w tych warunkach utrzymać kwasowość, której w innym przypadku może mu brakować. Torrontes występuje w różnych stylach, ale zazwyczaj można poznać go po mocnym bukiecie białych kwiatów i intensywnych aromatach owocowych. W zależności od interpretacji winemakera torrontes może być lekki i owocowy, albo dobrze zbudowany, perfumowy, z dużą ilością pikantnych przypraw w bukiecie.

     Białe winogrona stanowią jednak tylko około 35% nasadzeń. Reszta upraw to szczepy czerwone, wśród których zdecydowanym numerem 1 jest malbec. Obok niego rosną tu cabernet sauvignon i popularny w Ameryce Południowej tannat. Malbec z Salty zazwyczaj jest świeży, mocno owocowy i z podwyższoną kwasowością, zdarzają się jednak również potężnie zbudowane wina. Szczególnie w przypadkach, kiedy wigor roślin został ograniczony przez rolników, a winogrona zostały zebrane na niskiej wydajności. Można w ten sposób otrzymać mniej wina, ale znacznie bardziej skoncentrowanego i obdarzonego mocniejszymi aromatami.