Siła hasła: Bez hasła

Wina argentyńskie

Wina argentyńskie - wszystko co warto wiedzieć

Wina argentyńskie są doceniane na świecie, a sama Argentyna uważana jest za jeden z najciekawiej rozwijających się krajów winiarskich Ameryki Południowej (przeczytaj więcej o kraju i regionach Argentyny). Zróżnicowany pod kątem typów klimatu, jakie tu występują oraz ze względu na uprawiane szczepy winogron. Słynie z potężnych malbeców oraz z aromatycznych win białych, które powstają w najwyżej na świecie położonych winnicach. Niedawno dużą popularność w świecie zyskały wina z chłodnej Patagonii położonej na samym południu. Proponują one zupełnie inny styl niż ten, do którego wielbiciele win byli do tej pory przyzwyczajeni. Argentyna to też w końcu kraj solidnych win codziennych oraz topowego fine wine, ponieważ poszczególne tytuły wymienia się już w szeregu najlepszych win świata.

Cechy win argentyńskich

Malbec jest najważniejszym szczepem uprawianym w Argentynie

Ta odmiana wywodzi się z Francji, skąd zawędrowała do Ameryki Południowej. W kraju swojego pochodzenia znana głównie z regionu Cahors, występuje również nad Loarą, a historycznie, do czasu pewnych przymrozków, odgrywała też ważną rolę w Bordeaux (gdzie wraca do łask ze względu na ocieplanie się klimatu). Malbec to szczep o grubej skórce, co przekłada się na wysoki poziom tanin. Profil aromatyczny opiera się na ciemnych owocach i aromatach ziołowych. Nabiera nieco innego charakteru w zależności od miejsca, w którym rośnie i stylu, jaki proponują winiarze.

Główne cechy argentyńskich win opartych na szczepie malbec:

  • pełne ciało, wysoki alkohol, mocne taniny,
  • w profilu aromatycznym głównie nuty ciemnych owoców, takich jak śliwki, jeżyny i jagody. Charakter aromatów dojrzały.
  • często pojawią się też aromaty nieowocowe, takie jak zioła, przyprawy, warzywa,
  • wiele z win przechodzi dojrzewanie w beczce, co dodaje im nut słodkich przypraw, wanilii oraz dymu lub kawy.

Najważniejszym regionem dla malbeca jest Mendoza, ale nasadzenia tego szczepu znajdziemy prawie w każdym regionie winiarskim Argentyny. Powstające z tej odmiany wina można podzielić na dwie grupy: lekkie, chrupkie wina codzienne, z wysoką kwasowością i aromatami owocowymi oraz solidne konstrukcje dojrzewane w dębowych beczkach. Malbec jest odpowiednio intensywny, aby przyjąć dużo aromatów beczkowych i nie dać się im zdominować. Często wina pozostawia się w beczkach również w celu złagodzenia intensywnych tanin. Pomaga w tym stały kontakt wina z niewielką ilością tlenu, co ma miejsce podczas takiego rodzaju dojrzewania. Warto też dodać, że najwyższej jakości wina, cechujące się równowagą pomiędzy taninami, kwasowością, alkoholem i intensywnością aromatów, mają duży potencjał do dojrzewania. Z wiekiem zmieniają swoje aromaty ze świeżych na rozwinięte, a ich profil wzbogaca się o typowe dla starszych win nuty tytoniu, skóry czy suszonych owoców.

Najlepszych białych win w Argentynie szukajcie w regionie Salta

To najwyżej położona strefa upraw, a winnice nigdzie nie sięgają wyżej niż w regionie Cafayate. Jest to bardzo ważne, ponieważ na wyższych wysokościach winogronom łatwiej jest zachować odpowiedni poziom kwasowości. Szczególnie biorąc pod uwagę odległość od równika - bez zapewnienia chłodu wynikającego z wysokości nad poziomem morza, produkcja tego typu win w tym miejscu nie byłaby możliwa. Główny szczep uprawiany w tym regionie to torrontes.

Cechy szczepu torrontes uprawianego w Argentynie:

  • bardzo bogaty i intensywny profil aromatyczny,
  • w bukiecie dużo kwiatów, a obok nich oczywiście owoce, zwłaszcza cytrusy i owoce pestkowe,
  • brak charakteru beczkowego, dojrzewanie takich win odbywa się zazwyczaj w zbiornikach stalowych,
  • delikatne ciało, blady kolor,
  • kwasowość balansująca i ożywiająca całość, ale niezbyt wysoka,
  • gotowe do picia od razu, bez potencjału do dojrzewania.

Historia szczepu torrontes w Argentynie nie jest do końca znana, tym bardziej, że w kraju występuje kilka klonów tej odmiany. Najpopularniejszy z nich jednak prawdopodobnie pochodzi z Europy. Szczep ten należy do rodziny muscatów, na co zresztą w oczywisty sposób wskazuje jego profil aromatyczny. Głównym problemem torrontesów uprawianych w innych strefach jest niski poziom kwasowości. Tak intensywne wina przy braku odpowiedniego poziomu kwasowości wydają się płaskie. Warunki panujące w Salcie sprawiają, że torrontes czuje się tam idealnie.

Patagonia to region dla poszukujących świeżości wśród win argentyńskich

Wbrew potocznej opinii, krzewy winorośli do wytworzenia wysokiej jakości owoców potrzebują nie tylko wysokich temperatur i dużej ilości słońca. Bardzo ważne są wpływy chłodzące, które zapewnią roślinie wytchnienie, a owocom balans. Warto zauważyć, że najlepsze wina z poszczególnych winogron pochodzą z miejsc dla danych odmian granicznych (przeczytaj więcej czym są wina naturalne).

Wpływ szerokości geograficznej i dużego nasłonecznienie w Argentynie równoważny wysokość nad poziomem morza. Oczywiście, wciąż jedne regiony są chłodniejsze od drugich. Najchłodniejsza w Argentynie jest Patagonia. Nie cieszy się ona długą historią upraw, wręcz przeciwnie. Ze względu jednak na panujące obecnie w świecie trendy, według których poszukuje się win lekkich, szczupłych, przejrzystych i mineralnych, dość szybko przebiła się ona do szerszej świadomości. Jest domem dla odmian preferujących chłodne warunki, takich jak pinot noir i chardonnay, ale wciąż szczepem o największym areale upraw pozostaje malbec. Porównajmy go więc z interpretacjami tego szczepu pochodzącymi z Mendozy.

Cechy win opartych na szczepie malbec pochodzących z Patagonii:

  • wysoka kwasowość, wyraźne taniny, średnie ciało,
  • profil aromatyczny oparty na ciemnych owocach, ale ich charakter jest znacznie świeższy w porównaniu do dojrzałego stylu z Mendozy,
  • pojawia się rys mineralny, charakterystyczny dla chłodnego klimatu,
  • zazwyczaj wina nie przejawiają intensywnego wpływu dębowej beczki. Często wykorzystuję się używane beczki, aby wzbogacić wino, a nie w celu nadania mu dębowego charakteru.

Te cechy możemy przypisać również do innych win pochodzących z tego regionu. Oczywiście należy też pamiętać o różnicach wynikających ze stylu poszczególnych producentów. Jest on szczególnie ważny w przypadku szczepów międzynarodowych, których w Argentynie nie brakuje. Cabernet sauvignon, merlot z czerwonych oraz chardonnay i sauvignon blanc z białych to najważniejsze przykłady. W zależności od miejsca pochodzenia i stylu oczekiwanego przez winemakera może spodziewać się win lekkich, świeżych i owocowych lub pełnych i beczkowych. Podpowiedzią w takim przypadku mogą być tylko nasze doświadczenie, zaufany doradca lub solidnie przygotowany opis wina przygotowany przez sklep internetowy.

Zobacz jako Siatka Lista

6 produktów

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Manos Negras Torrontes
Manos Negras Torrontes 2021 Manos Negras
owoce morza
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Manos Negras Malbec
Manos Negras Malbec 2021 Manos Negras
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Manos Negras Pinot Noir
Manos Negras Pinot Noir 2020 Manos Negras
mięsa
drób
wege
Czytaj więcej
Livvera Bequignol
Livvera Bequignol 2020 Escala Humana
drób
comfort food
wege
Czytaj więcej
Livvera Malvasia Skin Contact
Livvera Malvasia Skin Contact 2020 Escala Humana
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Livvera Bonarda
Livvera Bonarda 2018 Escala Humana
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

6 produktów

na stronę
Ustaw kierunek malejący