Torrontés - charakterystyka szczepu winorośli

Torrontés to biała odmiana winorośli, która wprowadza znawców win w niemałe zakłopotanie. Pod tą nazwą bowiem, przede wszystkim w Hiszpanii, w Portugalii i w Argentynie, uprawia się szereg zupełnie niespokrewnionych ze sobą białych szczepów. Całą tę grupę anglosascy eksperci nazwali żartobliwie Torrontés-Something, co możemy przetłumaczyć jako: Torrontés-CTam”. 

Miłośnicy białych aromatycznych win cenią torrontésa za: 

  • intrygujące, kwiatowo-owocowe aromaty,
  • smaki owoców sadu oraz owoców egzotycznych,
  • odświeżającą kwasowość,
  • subtelną strukturę. 

Z torrontésa słynie przede wszystkim Argentyna. Najpopularniejszą, a zarazem flagową białą odmianą z grupy Torrontes Something jest tam torrontés riojano. Uważa się, że ten aromatyczny szczep posiada największy potencjał do tworzenia win wysokiej jakości. Jest to naturalna krzyżówka muskata aleksandryjskiego i listán prieto, zwanego w Argentynie criolla chica. Torrontés riojano uprawia się głównie w regionach La Rioja (od którego wziął nazwę), San Juan i Mendoza. Znakomite efekty daje w chłodniejszych, położonych wyżej winnicach regionu Salta na północy Argentyny, zwłaszcza w Cafayate. Wiele świetnych torrontésów znajdziemy również w Valle de Uco w Mendozie oraz w Chilecito w La Rioja. 

Pozostałymi członkami grupyTorrontés-Coś Tam” są znacznie mniej popularne białe odmiany zwane torrontés sanjuanino i torrontés mendocino. Wytwarzane z nich wina nie są tak intensywnie aromatyczne i zbalansowane w porównaniu z torrontés riojano.