Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Mało jest w świecie winiarskim zjawisk budzących tyle kontrowersji, co wina naturalne. Powód? Nie istnieje jedna, powszechna definicja tego rodzaju win. Spróbujmy jednak nakreślić praktyki, jakimi kierują się winiarze-naturaliści.
Producenci win naturalnych zwykle działają na małą, rzemieślniczą skalę. W winnicy nie stosują systemowych środków ochrony roślin ani maszyn. Zamiast tego, ograniczają się do naturalnych nawozów i preparatów zwiększających odporność winorośli na choroby, a w uprawach i zbiorach pomagają im zwierzęta, na przykład konie czy osły. Winogrona zbierane są ręcznie. W winiarni rezygnuje się z jakichkolwiek sztucznych substancji poprawiających parametry wina. Fermentacja wina zachodzi przy użyciu jedynie drożdży naturalnie występujących na owocach – i wszędzie wokół.
Wielu winiarzy-naturalistów twierdzi, że brak użycia beczki, a także brak filtracji i klarowania pozwalają uzyskać wina, które doskonale oddaje charakter siedliska i rocznika. Jeśli decydują się na siarkowanie wina, to dodają minimalne ilości siarczynów zwykle dopiero na etapie butelkowania.
Wina naturalne produkuje się we wszystkich rodzajach i stylach. Popularnymi przykładami są musujące pét-naty, stosunkowo lekkie i żwawe wina czerwone, czy wina typu „skin contact”, czyli białe i pomarańczowe wina powstałe w wyniku dłuższej maceracji na skórkach.
Wiele win naturalnych jest niezwykle apetycznych i łatwych w odbiorze. Nie oznacza to jednak, że są proste. Wręcz przeciwnie! Ich złożoność i bogactwo oryginalnych smaków i aromatów zachwyca coraz szersze grono miłośników win na całym świecie. Dodajmy, że niektóre z nich mają spory potencjał starzenia w butelce. Te niefiltrowane i nieklarowane mogą zawierać wystarczającą ilość komponentów gwarantujących im długie życie.
Winiarze naturaliści to często buntownicy i eksperymentatorzy, którzy postanowili pójść na przekór światowym trendom winiarskim i wymogom apelacji. Jedno jest pewne: ich wina zdecydowanie nie pozwolą Wam się nudzić!
Przeczytaj jeszcze "Z jakich upraw pochodzą dobre wina naturalne i jaka jest ich historia".
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...