Katalonia - region winiarski w Hiszpanii - charakterystyka

     Katalonia - rozciągająca się zaraz za francuską granicą kraina, będąca jednym z najważniejszych miejsc w Hiszpanii dla produkcji wina. Kojarzona głównie z imponującym miastem Barcelona i pięknym wybrzeżem, ma do zaoferowania jedne z najciekawszych win w całym kraju.

     Historia winiarstwa sięga tu czasów przed naszą erą i zaczyna się mniej więcej w czwartym stuleciu p.n.e., gdy pierwsze uprawy przywieźli tu Fenicjanie i Grecy. Kultura wina rozkwitała w Katalonii także w czasach rzymskich. Podobnie jak w innych częściach kraju, w czasach arabskiego podboju Hiszpanii rozwój zatrzymał się, aby powrócić wraz z kulturą zakonną i kościelną. Dziś Katalonia to jeden z najważniejszych regionów w kraju, mocno zainspirowany kulturą winiarską słynnego francuskiego sąsiada. Cava to katalońska odpowiedź na szampana, a charakterystyczne czerwone wina również czerpią więcej z tradycji śródziemnomorskiej niż innych regionów hiszpańskich.

Winogrona rosną tu w gorącym klimacie śródziemnomorskim. Im bliżej wybrzeża, tym więcej opadów, a położone bardziej w głąb lądu miejsca nabierają charakteru typowego hiszpańskiego interioru. Świetnie czują się tu szczepy ciepłolubne, a dla upraw przeznaczonych na wina musujące szuka się chłodniejszych miejsc: położonych wyżej nad poziomem morza lub ulokowanych na mniej nasłonecznionych stokach.

     Ull de Llebre to lokalna nazwa tempranillo, jednego z najpopularniejszych szczepów uprawianych w regionie. Podstawą win, z których Katalonia jest najbardziej dumna, są jednak grenache i carignan. Znajdziemy tu też międzynarodowe klasyki, takie jak merlot, cabernet sauvignon i syrah oraz bardziej lokalne mourvedre. Powstają z nich wina pełne, mocno dojrzałe, charakteryzujące się wysokim alkoholem i mocnymi taninami. Okrągłe ciało umiejętnie skrywa wszystkie ostre kanty, dlatego wina, choć wyraziste, pozostają raczej gładkie. Znajdziecie w nich dużo nut dojrzałych owoców leśnych, aromaty przypraw i charakterystyczną mineralną świeżość w przypadku najlepszych egzemplarzy.

      W Katalonii powstają też białe wina. Oparte są zazwyczaj na grenache blanc i odmianach wykorzystywanych do produkcji Cavy, czyli macabeo, parellady i xarel-lo, ale w regionie nie brakuje nasadzeń chardonnay. O ile wina spokojne są zazwyczaj pełne, okrągłe i nierzadko beczkowe, tak musująca Cava, powstająca za pomocą metody klasycznej, potrafi być zupełnie surowa i niezwykle świeża. Cava to też jedno z kilku success story regionu; na pomysł jej wytwarzania inspirowany szampanami wpadł pod koniec XIX wieku Jose Raventos, założyciel firmy Codorniu, która dziś jest lokalnym gigantem. Zaczęła powstawać w okolicach miasta Sant Sadurni d’Anoia, które obecnie wciąż jest centrum jej produkcji, a jakość Cavy i świetna relacja ceny do jakości, jaką to wino się odznacza, działały na korzyść Katalonii przez długie lata.

     Ogólną apelacją dla win powstających w tym regionie jest DO Catalunya, wprowadzona w 1999 roku. Wyróżnia się też 11 mniejszych stref, położonych w różnych miejscach regionu, z których każdy ma trochę inny styl i odrębną charakterystykę. Te strefy to: Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant, Terra Alta i Priorat. Najważniejszy wydaje się być ten ostatni, który jako jeden z tylko dwóch regionów w całej Hiszpanii może poszczycić się najwyższym oznaczeniem apelacji DOCa.