Casablanca - region winiarski w Chille - charakterystyka

     Casablanca to jeden z regionów winiarskich w Chile. Leży około 100 kilometrów na północ od stolicy kraju, Santiago. Stosunkowo młody region, większość nasadzeń zaczęłą się tu dopiero w latach 90. XX wieku. Słynie przede wszystkim z aromatycznych win białych i pokazuje, że Chile to nie tylko wina czerwone.

     Region administracyjnie należy do prowincji Valparaiso, jest też częścią większej strefy winiarskiej o nazwie Aconcagua. Znajduje się na około 33 stopniu szerokości geograficznej południowej, a więc bliżej równika niż regiony winiarskie Europy. W takich warunkach uprawa winorośli nie byłaby możliwa bez ochłodzenia klimatu. Chłodzące wpływy zapewnia tutaj Pacyfik - Casablanca leży tylko około 30 kilometrów od wybrzeża. Region jest chłodzony przez zimny prąd Humboldt, który niesie zimne powietrze znad Antarktydy. Casablanca jest doliną położoną poprzecznie względem linii brzegowej, dlatego zimne powietrze znad wody wtłaczane jest w głąb lądu. Ocean zapewnia też poranne mgły, które chronią przed ostrym słońcem. Takie chłodzące wpływy w regionie Casablanca wydłużają okres wegetacyjny roślin - przy dłuższym okresie dojrzewania winogrona osiągają większą złożoność aromatyczną, zachowując jednocześnie idealny balans między cukrem i kwasowością. To idealne warunki dla białych aromatycznych odmian, z których dolina słynie. Nie bez wpływu na to pozostają też piaskowe gleby, które tutaj znajdziemy. Często to właśnie na takich glebach powstają najbardziej aromatyczne wina, dlatego warunki w regionie składają się w idealną dla takich odmian całość.

     Główne zagrożenia klimatyczne dla regionu to mrozy występujące wiosną i niedobór wody. W regionie występują prawne ograniczenia co do korzystania z zasobów wodnych, co nierzadko przekłada się na problemy z zakładaniem nowych winnic lub prowadzeniem istniejących. Większość upraw powstała tutaj dopiero w latach 90. XX wieku razem z rozwojem krajowego winiarstwa i poszukiwaniem nowych siedlisk i stylów wina.

Casablanca jest najbardziej znana z białych win. Powstają tu one głównie ze szczepów sauvignon blanc i chardonnay. To właśnie za sprawą sauvignon Chile zyskało reputację kraju zdolnego wyprodukować dobrej jakości świeże i aromatyczne białe wino, odznaczające się ponadto dobrą relacją ceny do jakości. Poznacie je po agrestowej świeżości i chłodniejszym wyrazie niż popularne sauvignon w Nowej Zelandii oraz po odrobinę pełniejszym niż we francuskich interpretacjach ciele. Sauvignon blanc i chardonnay stanowią prawie 70% wszystkich nasadzeń w regionie. Obok nich występują inne znane ze swojej aromatyczności szczepy takie jak viognier, gewurztraminer i riesling.

     Najbardziej popularnym czerwonym szczepem jest zimnolubny pinot noir. Stanowi on około 20% upraw. Ta odmiana nie osiąga tu swoich szczytów, ale chłodne warunki pozwalają jej na pokazanie swojego uroku.