Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Niemcy jako kraj winiarski znane są głównie ze swoich rieslingów. Najpopularniejsze z nich, cieszące się jednocześnie światową sławą, rosną wzdłuż Renu i Mozeli. Rzeczywiście, ponad 60% upraw to białe wina, których riesling stanowi większość, ale na tym nie kończy się winiarstwo w Niemczech. Kraj ten buduje swoją renomę jako źródło dużej klasy czerwonych win ze szczepu pinot noir. Ten udaje się wyjątkowo dobrze w cieplejszych regionach, takich jak Palatynat, Badenia, a nawet północne Ahr. Poza tym znajdziemy tu też dużo świetnych win ze szczepu pinot blanc, pinot gris i silvaner, a białym szczepem numer dwa jeśli chodzi o areał upraw jest wciąż Müllet-Thurgau. Czerwone winogrona to obok pinota dornfelder, portugieser, schiava oraz międzynarodowe merlot i cabernet sauvignon. Niemcy podzielone są na 13 głównych regionów winiarskich, z których każdy dzieli się na kolejne podregiony, gminy, bloki winnic i pojedyncze winnice. Kraj ten ma jednak unikatową klasyfikację win ze względu na stopień dojrzałości winogron. W chłodnym klimacie ta dojrzałość nie zawsze była sprawą oczywistą, dlatego uporządkowano to w ten sposób. Kolejne stopnie nazywają się Prӓdikats i oznaczają winogrona od tych zbieranych najwcześniej (Kabinett), aż po pojedyncze grona dotknięte szlachetną pleśnią (Trockenbeerenauslese).
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...