Niemcy - charakterystyka kraju winiarskiego

     Niemcy jako kraj winiarski znane są głównie ze swoich rieslingów. Najpopularniejsze z nich, cieszące się jednocześnie światową sławą, rosną wzdłuż Renu i Mozeli. Rzeczywiście, ponad 60% upraw to białe wina, których riesling stanowi większość, ale na tym nie kończy się winiarstwo w Niemczech. Kraj ten buduje swoją renomę jako źródło dużej klasy czerwonych win ze szczepu pinot noir. Ten udaje się wyjątkowo dobrze w cieplejszych regionach, takich jak Palatynat, Badenia, a nawet północne Ahr. Poza tym znajdziemy tu też dużo świetnych win ze szczepu pinot blanc, pinot gris i silvaner, a białym szczepem numer dwa jeśli chodzi o areał upraw jest wciąż Müllet-Thurgau. Czerwone winogrona to obok pinota dornfelder, portugieser, schiava oraz międzynarodowe merlot i cabernet sauvignon. Niemcy podzielone są na 13 głównych regionów winiarskich, z których każdy dzieli się na kolejne podregiony, gminy, bloki winnic i pojedyncze winnice. Kraj ten ma jednak unikatową klasyfikację win ze względu na stopień dojrzałości winogron. W chłodnym klimacie ta dojrzałość nie zawsze była sprawą oczywistą, dlatego uporządkowano to w ten sposób. Kolejne stopnie nazywają się Prӓdikats i oznaczają winogrona od tych zbieranych najwcześniej (Kabinett), aż po pojedyncze grona dotknięte szlachetną pleśnią (Trockenbeerenauslese).