Sierra de Gredos to niepozorny region winiarski Hiszpanii, ukryty w cieniu bardziej znanych apelacji. A jednak, to właśnie stąd pochodzą jedne z najciekawszych obecnie win tego kraju. Długo zdominowany przez uprawy przeznaczone na anonimowe wina wielkich kooperatyw, dziś Sierra de Gredos jest domem dla zaskakujących win wychodzących spod ręki niezwykle utalentowanych producentów. Gdzie znaleźć tę krainę? To około dwóch godzin jazdy samochodem na zachód od Madrytu, rozciąga się zaraz za miastem Navarrevisca.
DO Vinos de Madrid to ogólna apelacja dla powstających tu win. Cechuje ją klimat kontynentalny z dużymi amplitudami temperatur i niskimi opadami. Apelacja dzieli się na trzy mniejsze części: Arganda, Navalcarnero i San Martin, w którym to znajduje się region Sierra de Gredos. Ten z kolei dzieli się na trzy mniejsze strefy: położone bardziej na południe i relatywnie śródziemnomorskie w stylu doliny Tiétar i Alberche oraz typowo kontynentalne Alto Alberche, które, jak nazwa wskazuje, znajdziemy na nieco wyższych wysokościach nad poziomem morza. Różnice w warunkach klimatycznych, jakie panują w poszczególnych strefach, widać w uprawach sąsiadujących z winogronami. Lawenda, figi i drzewa oliwne porastają południowe krańce regionu, podczas gdy na północy znajdziemy kasztany i migdałowce.
Gorące lata, mroźne zimy, trudno dostępny teren i winnice położone nawet do tysiąca metrów nad poziomem morza - to niełatwe warunki dla rolników. Na wielu winnicach nie można w żaden sposób skorzystać z pomocy maszyn. A jednak, dla efektów, jakie w lokalnym terroir dają uprawiane tu owoce, warto podjąć się takiego wysiłku. Jeden z sekretów regionu tkwi w glebach. O ile w całym regionie wokół Madrytu znajdziemy mieszankę opartą na glebach wapiennych i gliniastych, tak Sierra de Gredos to granit, miejscami niemal czysty. To surowa gleba zapewniająca dobry drenaż i retencję ciepła, oddaje też winom dużo ze swoich mineralnych właściwości. Świeżość, chrupkość, mineralna słoność - to cechy które wyróżniają lokalne wina, nadając im niepowtarzalnego aromatu.
Dzisiejszy szum Sierra de Gredos zawdzięcza kilku pasjonatom. Historycznie wina z regionu nie cieszyły się popularnością i stare winnice odeszły w zapomnienie. Na wielu z nich powstawały wina bez osobowości, przeznaczone do równie anonimowych blendów. Wiele kooperatyw sadziło tu międzynarodowe odmiany, licząc na sukces powodowany popularnością niektórych szczepów. Chociaż w regionie zawsze działało wielu ambitnych rolników, to ich wina nie były szczególnie pożądane przez rynek. Takie uprawy upadały, a kolejne pokolenia nie były zainteresowane podjęciem tego typu spadku. Na szczęście historia pełna jest wizjonerów, którą dojrzą coś niezwykłego w przeciętnym wydawałoby się miejscu. Kilku growersów, winemakerów, którzy stoją dziś za najbardziej znanymi winami z regionu, poszukiwało dla siebie miejsca w Hiszpanii, aby robić w kraju wina inne niż robiło się do tej pory. W regionie Sierra de Gredos znaleźli świetne ku temu warunki z winnicami porośniętymi naprawdę starymi krzewami garnachy i obdarzony unikalnym terroir.
Szczepem numer jeden regionu jest czerwone grenache. Występuje tu pod hiszpańską nazwą garnacha, a pracujący z nią growersi lubią nazywać ten szczep pinotem południa. W kontynentalnym klimacie z długim okresem wegetacyjnym zapewniającymi dojrzałość i mineralnymi glebami zapewniającymi świeżość, powstaje garnacha świeża, szczupła i chrupka. Dla wzmocnienia takiego wyrazu korzysta się często z owoców pochodzących z upraw o wschodniej i północnej ekspozycji. Wina są transparentne i wyrażają terroir swojego pochodzenia. Mają charakterystyczny dla odmiany bukiet pełen zapachów malin i truskawek, ale te owoce są świeże, a nie mocno dojrzałe, jakie często spotyka się w standardowych grenache. Najlepsze wina z Sierra de Gredos poznacie też po mineralnej skalistości, nutach ziół i zapachu kwiatów w bukiecie. We wszystkich strefach DO Vinos de Madrid dopuszczone do uprawy są też cabernet sauvignon, merlot i syrah.
Garnacha blanca, garnacha gris i albillo real to ulubione białe szczepy lokalnych growersów. Wina białe powstają tu w bardzo małych ilościach i są zupełnie niezwykłe. Cytrusowe, mineralne, ale niezwykle głębokie. Kilka tytułów osiągnęło już status kultowy, dlatego trudno je kupić - jest ich mało i są bardzo drogie. Z tymi winogronami najczęściej pracują winiarze odpowiedzialni za sukces Sierra de Gredos, a do upraw dopuszczone są jeszcze moscatel, parellada, viura i torrontes.