Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Moscatel to nic innego, jak hiszpańska i portugalska nazwa bardzo starej, aromatycznej odmiany muscat. Nazwa „muskat”, często w połączeniu z jakimś przydomkiem, odnosi się do wielu różnych odmian, uprawianych zarówno w Europie, jak i na całym świecie, często zupełnie ze sobą niespokrewnionych odmian winorośli. Mają one białe, różowawe, a nawet czarne owoce! Znakomitą większość z nich łączy natomiast jedna charakterystyczna cecha: dość wyraźny, swoiście winogronowy aromat.
„Rodzicami” licznej rodziny muskatów są dwa szczepy: muscat aleksandryjski i muscat blanc à petits grains. Na Półwyspie Iberyjskim dominuje ten pierwszy, choć w Hiszpanii i Portugalii znajdziemy szereg innych członków rodziny muskatów, m.in. moscatel de málaga, moscatel de la axarquía czy moscatel de setúbal.
Dobrej jakości moscatel cechuje się:
Powyższe cechy odnoszą się do wytrawnych, niewzmacnianych win na bazie moscatela. Warto pamiętać, że zwłaszcza na południu Hiszpanii wytwarza się z tego szczepu wyśmienite wina wzmacniane.
Zdecydowanie warte uwagi są moscatele wyprodukowane na pomarańczowo, a więc na drodze mniej lub bardziej wydłużonej maceracji wina ze skórkami. Pomarańczowy moscatel, w zależności od siedliska i czasu maceracji, może mieć delikatne lub całkiem potężne taniny. Już tydzień maceracji wystarcza, aby wino zyskało zdecydowany charakter i intensywne kwiatowe aromaty.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...