Grüner veltliner - charakterystyka szczepu winorośli

Grüner veltliner to biała odmiana winorośli i najważniejszy szczep tego koloru uprawiany w Austrii. Rośnie właściwie w każdym winiarskim regionie kraju i odpowiada za unikatowy styl austriackich win, który pozwolił temu kraju dołączyć do światowej czołówki państw produkujących wino.

Klasyczne interpretacje grunera opiera się na świeżych nutach owoców cytrusowych, jak limonka czy skórka grejpfruta, które uzupełniają bardziej dojrzałe aromaty przywodzące na myśl brzoskwinie i morele. Charakterystyczne dla odmiany są nuty ziół i przypraw, wśród których najbardziej znaną jest zapach białego pieprzu.

Oczywiście, styl win powstających ze szczepu grüner veltliner różnić się będzie w zależności od miejsca, gdzie rosły winogrona. Najważniejszymi z punktu widzenia win jakościowych regionami dla szczepu są Wachau, Kremstal i Kamptal. Powstające tam wina prezentują dość pełny i dojrzały styl, w którym znajdziemy relatywnie dużo aromatów dojrzałych owoców, a czasem nawet kwiatów i miodu. W tych winach można też spodziewać się nieco bogatszej struktury i chociaż dojrzewanie grünera beczce nie jest standardem, to część win może mieć nieco kontaktu z dębem.

Region Weinviertel to z kolei źródło win nieco lżejszych, opartych na nutach cytrusów z wyraźnym akcentem białego pieprzu. To bardzo duży i zróżnicowany region i choć jest źródłem win przeznaczonych do szybkiego spożycia na co dzień, to jednak potrafi zaskoczyć bardzo solidnymi interpretacjami tego szczepu.

Poza Austrią grüner veltliner występuje też w Czechach i na Słowacji, a niewielkie nasadzenia znajdziemy też we Włoszech czy nawet w Polsce. Szczep nie zrobił jeszcze międzynarodowej kariery, ale doczekał się kilku eksperymentalnych upraw w Nowej Zelandii i USA.