Kremstal - region winiarski w Austrii - charakterystyka

      Kremstal to jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich w Austrii. Leży wzdłuż rzeki Krems pomiędzy równie słynnymi sąsiadami: Kamptal i Wachau. Historia winiarstwa w regionie sięga przynajmniej tysiąc lat wstecz. Pochodzą stąd jedne z najlepszych w Austrii rieslingi i gruner veltlinery. Region porasta około 2400 hektarów winorośli i można podzielić go na trzy strefy: zachodnia, najbliżej Wachau, nazywa się Stein. Centralna część regionu to właściwa dolina rzeki Krems z charakterystycznymi dla regionu glebami lessowymi. Bardziej na wschód znajdziemy trzecia grupę winiarskich miasteczek skupionych wokół monumentalnego opactwa Göttweig.

     Region znajduje się w klimacie kontynentalnym z charakterystycznymi dla tego typu klimatu ciepłymi latami, zimnymi zimami i wysoką dzienną amplitudą temperatur. To dzięki niej lokalne wina są idealnie zbalansowane między dojrzałymi aromatami a odświeżająca kwasowoscią. Krems ma jednak swoją specyfikę jeśli chodzi o klimat. Jest cieplejsze niż Wachau i Kamptal, ponieważ napływa tutaj więcej ciepła znad ciepłej Kotliny Panońskiej. To ciepło jest z drugiej strony zbalansowane przez chłodne powietrze napływające znad Alp. Rzeka nie pozostaje bez znaczenia moderując klimat - łagodzi gorące lata, magazynuje ciepło i oddaje je jesienią wydłużając w ten sposób okres dojrzewania.

     Gleby w Kremstal są dość zróżnicowane. Najwięcej tu glin i gleb wapiennych, szczególnie w bliskim sąsiedztwie rzeki. Region słynie jednak z tarasów lessowych, które poza wspaniałym wyglądem są fantastycznym siedliskiem dla szczepu gruner veltliner. Powstają na nich wina niezwykle aromatyczne, pełne i dobrze zbudowane. Po grunerach z tych okolicach można spodziewać się dojrzałych nut jabłka, gruszki czy nawet brzoskwini, charakterystycznego pieprznego aromatu i mocnej kwasowości, na którym oparte jest solidne ciało wina. Na zachód od miasta Krems, w kierunku Wachau, znajdziemy więcej gnejsu i granitu - w tych stronach lepiej czuje się riesling produkując wina mineralne i eleganckie.

     Apelacja Kremstal DAC przeznaczona jest dla win białych z tych dwóch szczepów. Została wprowadzona w 2007 roku. W ramach tej apelacji wina mogą być też oznaczone jako Classic i Reserve. Te drugie muszą mieć minimum 13% alkoholu, są pełniejsze, bardziej dojrzałe, często znajdziecie w nich aromaty pochodzące od dojrzewania w beczce lub od szlachetnej pleśni. Istnieje też kolejny podział, tym razem wyróżniony ze względu na miejsce pochodzenia wina. Kremstal rozpoznaje wina Gebietswein (regionalne), Ortswein (gminne) i Riedswein, czyli pochodzące z jednej, konkretnej winnicy. W Kremstal uprawia się też pinot blanc, chardonnay, zweigelta i pinot noir, ale powstałe z nich wina są oznaczane jako Niederösterreich.