Nowa Zelandia - charakterystyka kraju winiarskiego

     Nowa Zelandia to odległa wyspa na Ocenie Spokojnym. Na dwóch wyspach leży 10 regionów winiarskich, najbardziej znanym z nich jest Marlborough. Najpopularniejszym winogronem jest sauvignon blanc, ale inne białe aromatyczne odmiany, jak riesling, gewurztraminer i pinot gris również czują się tu dobrze. Nowa Zelandia odnosi też sukcesy w uprawie czerwonych winorośli. Pinot noir z Central Otago wypracował sobie swój własny styl i międzynarodowe uznanie, a w cieplejszych miejscach Północnej Wyspy z dużym powodzeniem uprawia się odmiany bordoskie i syraha. Nowa Zelandia to klimat morski z mocnym wpływem zimnego Pacyfiku. Kraj charakteryzuje duże nasłonecznienie z wysokim promieniowaniem UV-B, które jest szczególnie korzystne dla lokalnych klonów sauvignon blanc. Pierwsze sadzonki winorośli trafiły na wyspę w XIX wieku za sprawa niezwykle zasłużonego dla winiarstwa w tej części świata Jamesa Busby’ego, jednak to dopiero druga połowa XX wieku odkryła dla Nowej Zelandii styl, z którego znana jest dziś. Aromatyczne i intensywne sauvignon z Marlborough wymienia się dziś w jednym szeregu obok interpretacji tego szczepu z Bordeaux i znad Loary.