Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Nowa Zelandia to odległa wyspa na Ocenie Spokojnym. Na dwóch wyspach leży 10 regionów winiarskich, najbardziej znanym z nich jest Marlborough. Najpopularniejszym winogronem jest sauvignon blanc, ale inne białe aromatyczne odmiany, jak riesling, gewurztraminer i pinot gris również czują się tu dobrze. Nowa Zelandia odnosi też sukcesy w uprawie czerwonych winorośli. Pinot noir z Central Otago wypracował sobie swój własny styl i międzynarodowe uznanie, a w cieplejszych miejscach Północnej Wyspy z dużym powodzeniem uprawia się odmiany bordoskie i syraha. Nowa Zelandia to klimat morski z mocnym wpływem zimnego Pacyfiku. Kraj charakteryzuje duże nasłonecznienie z wysokim promieniowaniem UV-B, które jest szczególnie korzystne dla lokalnych klonów sauvignon blanc. Pierwsze sadzonki winorośli trafiły na wyspę w XIX wieku za sprawa niezwykle zasłużonego dla winiarstwa w tej części świata Jamesa Busby’ego, jednak to dopiero druga połowa XX wieku odkryła dla Nowej Zelandii styl, z którego znana jest dziś. Aromatyczne i intensywne sauvignon z Marlborough wymienia się dziś w jednym szeregu obok interpretacji tego szczepu z Bordeaux i znad Loary.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...